Civil offer acceptabelt helt plötsligt?

På tåget men kan inte låta bli att kommentera en artikel som tar upp den situation som nu råder mellan libyen och ”övriga”.

I en artikel på svd säger en ”expert” att civila offer är acceptabelt och tillåtet enligt folkrätten.

Intressant, för de åsikterna finns aldrig återgivna i svensk media när det rör Israels kamp mot terrorister inom Hamas, PLO, fatah och Hizbollah. Trots att dessa islamistiska organisationer har som modus operandi att alltid gömma sig och sina anläggningar bland civila, även i sjukhus och liknande, är det alltid ett väldigt liv när Israel blir tvunget att försvara sig i sådana situationer.

Men inte nu. Nu är det alltså en helt annan ton:

I ett sådant läge går det inte att utesluta risken för civila offer. Bland annat finns misstankar om att Gaddafis styrkor kan komma att använda sig av mänskliga sköldar.

– Krigets lagar accepterar civila offer men man får aldrig sikta på civila och det finns en försiktighetsprincip som ska följas. Däremot är det inte ett lagbrott att attackera mot mänskliga sköldar så länge det är militära mål som angrips, säger Inger Österdahl.

Hon påpekar att det däremot inte är tillåtet att använda sig av mänskliga sköldar i krig men att det samtidigt är väldigt osannolikt att Gaddafi skulle följa internationell humanitär rätt.

Det är ju inte judar det handlar om nu, då är det acceptabelt att civila ryker med. Men när terroristerna använder barn och sjukhus som skydd och som bas för sina attacker, ja då är det folkrättsbrott om Israel agerar i enlighet med folkrätten och försvarar sig.

Hycklare? Jo tack. Men vi ska komma ihåg vad Inger Österdahl nu sagt. När det sedan är dags för Hizbollah, Hamas eller Fatah att sätta igång igen och Israel agerar därefter vet vi hur det ligger till…

SvD DN DN

En reaktion på ”Civil offer acceptabelt helt plötsligt?

 1. Gunnar Johansson skriver:

  Din analys är säkert helt korrekt. De svenska medierna mäter fortfarande olika länder med olika mått. Israel demoniseras allt som oftast, medan islamistiska terrororganisationer och muslimskt styrda diktaturer behandlas med silkesvantar.

  Den här enögdheten är inget annat än hyckleri och antisemitism på hög nivå. Journalisterna försöker dölja deras eget falskspel efter bästa förmåga. Därför är det väldigt bra att du uppmärksammar avarter av det här slaget.

  Dessvärre är det inte bara Israel och det judiska folket som demoniseras. Även Sverigedemokraterna och deras sympatisörer utsätts ju för samma ensidiga rapportering i gammelmedierna.

  På tal om den saken – vad tycker du, Ted, om de senaste två dagarnas artiklar i Dagen om Sverigedemokraterna?

  För min del tycker jag att de var helt okej. Det är bra att ledande företrädare för SD äntligen fick möjligheten att redovisa partiets politik. Däremot hade nog många med gärna velat slippa skribenternas antydningar och pekpinnar om vad som är korrekta åsikter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s