Debatt och filmvisning med Ilmar Reepalu, SWC m fl: Reepalu skyller ifrån sig

Ilmar Reepalu var och besökte Victoria-biografen i Malmö ett par dagar innan det privata mötet med Ilmar Reepalu. Det var en privat bjudning där ca 90 personer deltog och såg Sverigepremiären av ”Genocide” (30 år efter att den vann Oscar). Efter filmvisningen blev det lite diskussion om situationen. Även om de flesta i salen var fullt införstådda med att det är muslimer och folk från MENA-länderna som står för dagens antisemitism var det få eller ingen som hade ryggrad nog att säga det rakt ut.

Nästan alla därinne – Reepalu mest av alla – öste ur floskler om att ”ingen ska hata någon” och ”alla ska kunna leva i fred och säkerhet”. Uttalanden som ingen kan säga något emot – visst – men knappast konstruktivt. För att lösa ett problem måste man först lyckas identifiera problemet och våga säga det högt. Det gjorde ingen, och efter ett antal minuter med flummande och floskler tog jag ordet och sa det ingen vågade säga – det är i princip helt uteslutande den muslimska gruppen som står för antisemitismen i Malmö idag.

Ingen vågade följa upp på min kommentar. När det var dags för Davis Cup-incidenten slog Ilmar Reepalu ifrån sig och sa att det var polisens beslut att spela inför tomma läktare – inte hans eller Fritidsnämnden. Enligt Reepalu kunde inte polisen garantera säkerheten. När jag då surfade fram ett flertal artiklar på min iPhone citerade jag då kommenderingschefen för Davis Cup-matchen, Håkan Jarborg Eriksson:

– Ur polisens synvinkel är det ingen stor fråga, publik eller inte publik. Om den spelas med publik kommer vi däremot att föreslå ett antal villkor om biljettsläpp och annat, säger Jarborg Eriksson.
TT: Skulle polisen klara säkerheten i en fullsatt Baltiska hallen?

-Ja, det hade vi och det är det vi har planerat för hela tiden. Vi har begärt förstärkning från olika delar av landet.

Reepalu slog ifrån sig. Det var polischefen (Ulf Sempert?) som hade sagt att de inte kunde garantera säkerheten. Kommenderingschefen som hade operativt ansvar höll alltså inte med i detta men det bekymrade inte Reepalu eller hans assistent som hela tiden bara refereade till detta samtal med polischefen.

Är det då inte komiskt att Reepalu också sagt följande?:

Min personliga åsikt är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i det här läget

[…]

Ja, min personliga uppfattning är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i den här situationen.

Nejdå. Ilmar Reepalu försäkrade mig om att han varken kan eller vill styra polisens agerande. Visst är det sant att politiker, på pappret, inte har sådant inflytande. Men verkligheten är en annan. Det är inte många som tror på Reepalus bortförklaringar, och det är väl tur det…

SDS SDS DN SvD

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s