Israel svarar på angrepp vs arab slaktar sovande familj – framsidesnyheter resp liten notis

Just nu är det framsidesnyheter att ett antal araber dog då Israel svarade på upprepade angrepp från Hamas/Gaza. Hamas har den senaste veckan bombarderat Israel med raketer och granater och när Israel gjorde vad de måste göra – att försvara sig – dog 3 människor.

Detta är framsidesnyheter, med  bild och stora rubriker. Men när en stor del av en familj slaktas med en kniv när de sov blir det en liten notis som aldrig visas på framsidan, som snabbt försvinner bort i flödet och där man i brödtexten försöker, subtilt, ursäkta dådet. Om någon utför en sådan vidrig massaker är det judarnas fel, på något sätt. Något annat är ju otänkbart.

Boston.com summerar denna tankekedja väldigt bra – det är den massiva hatpropaganda som dag ut och dag in lärs ut från barnsben till den arabiska befolkningen, det är indoktrineringen som ligger som grund till deras vidriga beteende och det är därför denna konflikt fortsätter att existera.

There are those who believe passionately that all human beings are inherently good and rational creatures, essentially the same once you get beyond surface disagreements. Such people cannot accept the reality of a culture that extols death over life, that inculcates a vitriolic hatred of Jews, that induces children toidolize terrorists. Since they would never murder a family in its sleep without being driven to it by some overpowering horror, they imagine that nobody would. This is the mindset that sees a massacre of Jews and concludes that Jews must in some way have provoked it. It’s the mindset behind the narrative that continually blames Israel for the enmity of its neighbors and makes it Israel’s responsibility to end their violence.

The truth is simpler, and bleaker. Human goodness is not hard-wired. It takes sustained effort and healthy values to produce good people; in the absence of those values, cruelty and intolerance are far more likely to flourish.

For years the Palestinian Authority has demonized Israelis and Jews as enemies to be destroyed, vermin to be loathed, and infidels to be terrorized. Children who grow up under Palestinian rule are inundated on all sides — in school, in the mosques, on radio and TV, even in summer camps and popular music — with messages that glorify bloodshed, promote hatred, and lionize “martyrdom.’’

None of this is news. The toxic incitement that pervades Palestinian culture has been massively documented. What children are taught in Palestinian classrooms,Hillary Clinton said in 2007, is “to see martyrdom and armed struggle and the murder of innocent people as ideals to strive for. . . . This propaganda is dangerous.’’

SvD Sydsvenskan

9 reaktioner på ”Israel svarar på angrepp vs arab slaktar sovande familj – framsidesnyheter resp liten notis

 1. Petter skriver:

  Ditt monster! Selv en tilhenger av jødisk fascisme som deg forstår forskjellen på en enkeltpersons handlinger og handlingene til en brutal ond stat med atomvåpen! Skam deg!! Folk som deg burde sittet fengslet for holdningene sine. Det er ytringsfrihet, men det finns grenser.

 2. Mats Dagerlind skriver:

  Nu läser jag bara DN av mainstream dagsmedia och dessutom bara på nätet. Jag kan hålla med om att DN slår upp detta lite större, man har t ex en bild till rubriken, vilket man inte hade vid knivdådet mot isareler men DN har också här en, som du uttrycker det ”subtil” ursäkt för dådet genom att upplysa om att attacken var ett svar på palestinska raketer.

  Beträffande den indoktrinering av paltestiner att hata judar i allmänhet och israeler i synnerhet som redogörs för i Boston.com och som du hävisar till, så är det nog visst och sant. Men motsvarande indoktrinering finns också hos ortodoxa judar i Israel och är inte ovanlig inom andra trosriktningar, etniska grupper osv heller.

  Det är förstås inte så enkelt att man kan skylla palestiniernas våld på israelerna men det är heller inte så enkelt att man kan friskriva israelerna från ansvar för situationen i Mellanöstern, inte USA och Västeuropa heller. Här finns inga liljevita händer, i synnerhet inte inom de styrande skikten som medverkat till denna situation åtminstone sedan 1948 men egentligen lägre tillbaka än så.

  problemet är inte att israelerna kritiseras i media och debattörer – det har de gjort sig förtjänta av. Problemet är att palestinierna inte alltid utsätts för samma hårda kritik när de förtjänat den.

  I Sverige med vår förhållandevis lilla judiska befolkning men snabbt växande muslimska befolkning har det uppstått en slagsida i bevakningen. Lite märkligt kanske med tanke på judarnas på papperet så starka grepp om media i Sverige. Nåja.

  Värre än den här rapporteringen kring våldsdåd i Mellanöster tycker jag dock personligen att den DN-artikel var häromdagen som handlade om antisemitismen i Malmö och som inte med ett ord tordes tala om att det är palestinska och andra muslimska invandrare som står för det antisemtiska hatet, trakasserierna – inte högerextrema grupper och nynazister som man kunde förledas tro.

  Den artikeln borde du uppmärksammat

 3. PG skriver:

  Jag förstår inte varför du är så ivrig att skylla på araber så fort någon av judisk härkomst blir dödad? Varför gör du det?

  Det kan mycket väl vara så att den judiska familjen mördades av deras egen gästarbetare – en thailändare. Motivet skulle vara att den judiska familjen vägrade att betala ut mannens lön.

  ‘Itamar killings carried out by foreign worker’

  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212115

  Detta låter mer troligt än din teori om att det skulle vara en arab som ligger bakom illdådet, eftersom:

  Bosättningen Itamar är en så kallad Gated Community, och Palestinier är bannlysta från dessa bosättningar. Palestinierna har dessutom ingen fri rörlighet, så att ta sig till bosättningen lär vara omöjligt, då endast judar tillåts resa på vägarna – araber stoppas vid de många vägspärrar som finns.

  Detta mord tycks ha begåtts av någon på ”insidan” så att säga. Israelerna har ju själva arresterat en massa gästarbetare från bosättningen.

  Men det är klart, det låter väl inte lika bra för dig att det är någon annan än en arab som kanske ligger bakom mordet, eftersom du då inte kan spy ut din hatpropaganda mot araber.

  Om du nu blir så upprörd när barn mördas, varför skriver du ingenting om alla de mord på arabiska barn som Israeler och dess bosättare ligger bakom?

  Här får du ETT konkret exempel som du kan skriva om på din blogg:

  Jewish settlers kill Palestinian girl

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-130282/Jewish-settlers-kill-Palestinian-girl.html

  Hoppas nu att Du med lika stor inlevelse kan spy ut ditt hat mot dessa mördare.

 4. PG skriver:

  Ha ha! Fick inte mitt inlägg vara kvar? Eftersom du tog bort det så betyder ju det att det jag skrev var rätt samt att du saknar objektivitet och därmed inte har någon som helst trovärdighet som en seriös skribent. Vilket i och för sig syns tydligt redan då man går in på din blogg. Det lyser hat, rasism och propaganda om den som säkerligen skulle ha gjort Joseph Goebbels avundsjuk. Hitler skulle antagligen ha anställt dig om det inte vore för att du själv har judisk härkomst.

  Lycka till!

 5. Rupert skriver:

  Sveriges & för den delen Europas vinklade rapportering vad gäller ”konflikten” mellan Israeler & Palestinier, kan bara tolkas som judehat!

  Judehatet i Europa har aldrig riktigt försvunnit. I bästa fall har den varit konstant, i värsta…bara att titta på Malmö i Sverige där judarna drivs ut av den växande muslimska befolkningen.

  Palestinierna skjuter gång på gång in raketer i Israel utan att omvärlden reagerar. När Israel besvarar elden & dödar några terrorister blir det ett J…a liv.
  När en palestinier mördar en judisk familj på fem personer, kvinnor & barn händer…..inget!

  Sveriges ställningstagande för Islamister mot Judar är för att uttrycka det milt, bedrövligt!

 6. Somaliskpizza skriver:

  Hej din smutsiga sionist, ni är cancer och världen får sakta men säkert reda på det. Israel är en ockupationsmakt, palestinier lever under ockupation därav har dom rätt till att använda våld mot ockupanterna. Israel å andra sidan har inte denna rätt. Så säger lagen. Dessa ”israeler” som egentligen är europeer till största del är terrorister, vartenda jävel utav dem. Ha det bra äckel.

 7. Anna Frick skriver:

  När det gäller konflikten i Israel/Palestina är svenska media mindre balanserade än Al-Jazeera. Ofta kan man läsa om ockuperade Gaza (stämmer inte) och israelisk övervåld. Märkligare blir det nu när alla andra partier tävlar om vem vill kasta flera bomber på Gadaffi. Israeler krigar på pendelavstånd hemifrån medan svenskar från höger till vänster vill glatt kriga i Nordafrikas Libyen. Naturligt viss så är franska eller svenska bomber precisionsvapen medan israeler använder förtryckande vapen. Efter sex år och sex döda soldater har svenska soldater inte dödat någon fiende/civil i Afghanistan, armen rapporterar inte om det och media skriver inte om det. Problemet är kanske att Israelisk pressfrihet chockerar svenskar. När israeliska soldater dödar fienden eller civila rapporteras om detta omgående.

 8. Gunnar Johansson skriver:

  @Petter:

  Du klagar på Teds bruk av yttrandefriheten. Men själv missbrukar du den å det grövsta genom att kalla honom för ”monster”. Ser du inte ditt eget hyckleri?

  Till själva sakfrågan. Du verkar helt ha missat upplysningen att Hamas faktiskt har bombarderat Israel med raketer och granater under den senaste veckan. Har inte Israel rätt att försvara sig mot den här typen av terrorism?

  Din Israel-hatande retorik för tankarna till terrornätverk som al-Qaida och andra muslimska extremister. Du verkar se verkligheten bara med ena ögat. Nu är det dags att du öppnar även det andra ögat. Då upptäcker du förhoppningsvis att Israel inte är någon ”brutal ond stat”, utan en högst demokratisk och ansvarsfull nation.

 9. McLenn skriver:

  Läste någonstans att grupper inom Hamas angriper Israel för att försämra utgångsläget så att inte nya fredsförhandlingar ska kunna komma igång.
  Här läste jag att Israel är en ond brutal stat. Var det någon som läste något om att Hamas är en brutal ond grupp som styr Gaza med odemokratiska metoder. Barn och ungdomar får allt svårare att spela och lyssna på musik. Sharialagar smygs successivt in i vardagen och provokativt våld mot Israel drabbar befolkningen i Gaza, när Israel, med all rätt, försvarar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s