DEBATT: Historielösa påståenden om Hamas [Dispatch International]

SvD publicerade en debattartikel i SvD den 4 augusti där Björn Brenner diskuterar Hamas, och ger uttryck för en del historielösa påståenden. SvD ville inte ta in min replik, men Dispatch International tog in texten, och kan läsas nedan.

 

I en debattartikel i Svenska Dagbladets Brännpunkt 4 augusti skriver doktoranden vid Försvarshögskolan Björn Brenner att Hamas inte kan jämföras med andra islamistiska grupper. Han har helt fel, skriver Ted Ekeroth i en replik som SvD inte vill publicera.

Björn Brenner skriver på SvD Brännpunkt 4 augusti att Hamas inte kan jämföras med andra islamistiska grupper som till exempel ISIS, och påstår att “Hamas övergripande och enda mål är att skapa en palestinsk stat motsvarande det historiska Palestina”. Han fortsätter med att översläta det faktum att Hamas stadgar uttryckligen beskriver att deras mål är att utplåna Israel – redan i första stycket klargör man att Israel kommer “existera tills dessa att islam utplånar det”. I artikel 6 fastslår man att islams flagga ska höjas “i varenda tum av Palestina”, och artikel 8 fastslår att “Jihad är vägen och döden för Allah är dess [Hamas] högsta önskan”. I artikel 7 fastslår man att målet är att döda judarna. Det finns mer att hämta från deras stadgar som med all tydlighet klargör deras mål.

 

Brenner fortsätter sedan med historielösa påståenden då han skriver att flera Hamasledare “uttalat sig positivt kring möjligheterna att skapa en begränsad palestinsk stat inom det territorium som var palestinskt före 1967 års krig”. Vilket territorium var “palestinskt” före 1967? Det verkar som som Brenner helt saknar historisk kunskap: det har aldrig någonsin existerat en “palestinsk stat” eller ett territorium som tillhört “palestinier”. Före Sexdagarskriget 1967 ockuperades Judéen/Samaria, det som i dag kallas Västbanken, av Jordanien. Jordanien ockuperade dessa områden illegalt i ett aggressionskrig mot Israel 1948-1949. Inte heller före 1948 existerade någon statsbildning i området, utan det kontrollerades sedan Första världskriget av britterna. Man kan tycka att detta är något som en doktorand vid Försvarshögskolan borde känna till.

 

Ytterligare missuppfattningar i hans text berör Hamas inställning till fredliga lösningar på konflikten. I första stycket i artikel 13 fastslår man att “fredliga lösningar och internationella konferenser står i motsats till principerna” som Hamas står för, och att sådana initiativ är “slöseri med tid”. Deras ledare säger ofta att målet är Israels totala utplåning; Ismail Haniyeh klargjorde (14 dec 2011) att alla eventuella fredsavtal är endast tillfälliga, och att Israel ska utplånas “stegvis”, likt Fasplanen som antogs av PLO på 1960-talet – i hans TV-tal framgår det tydligt att detta inte är något som kan kompromissas om. 13 februari 2012 upprepades detta i tidningen Al-Hayat Al-Jadida. Den 16 februari 2014 lät Haniyeh återigen meddela att man inte tänker ge upp “en handsbredd” av land (Al-Ayyam). Exemplen är otaliga.

Brenner påstår också att Hamas mål enbart har att göra med en palestinsk stat, trots att man i artikel 2 fastslår att man är en del av Muslimska Brödraskapet och att det är en “universiell organisation” som karaktäriseras av “spridandet av islam” och “omvändande till islam”. I artikel 5 klargör man att den geografiska omfattningen är “överallt på jorden” där det finns muslimer. Det är klart att Hamas fokuserar på Israel och har fullt upp med det, men deras ideologi och övertygelse är i enlighet med sin moderorganisation och andra islamister, som hämtar sin ideologiska bas i det som förenar dem – islam.

 

Konflikten mellan Israel och “palestinierna” har aldrig handlat om land, speciellt inte de landområden som Västvärlden tror det handlar om – den så kallade “Västbanken” och Gaza. Det bör noteras att terrororganisationen PLO bildades år 1964, tre år innan Israel i ett försvarskrig tog tillbaka “Västbanken” från Jordanien och Gaza från Egypten. PLO bildades med det uttalade målet att “befria Palestina”, och i artikel 2 i deras stadgar fastslås det att det rör sig om hela det ursprungliga brittiska mandatet, vilket alltså inkluderar Jordanien och hela nuvarande Israel.

Gång efter gång har araberna förkastat tillfällen att bilda ytterligare en arabisk stat; i stället har den antisemitiska indoktrineringen fortsatt med syfte att för evigt hålla igång konflikten. Kärnan i problematiken är inte landområden – det är islams hat mot de otrogna, och judarna hatas mest av alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s