Muslimer fortsätter protester i Oslo

Som det rapporterades om för nån vecka sedan, genomförde muslimer i Oslo en protest mot att den norska tidningen Dagbladet publicerade Muhammed-karikatyrerna. De som bestämde sig för att genomföra protesten var taxichaufförerna och de lyckades samla 1000 bilar enligt uppgifter, vilket är intressant då man ofta hör hur den stora merparten av muslimer är så moderata och sekulariserade.

Men trots att media och politiker jämt och ständigt påpekar att det bara är ”ett fåtal extremister” som då ”misstolkar islam” och kanske kan accepteras som ett problem, samlas ändå 1000 muslimska taxichaufförer för en protest. Hur många av stadens muslimska taxiförare var där kan man undra. Det lär ha varit den stora merparten. Det finns ca 6000 taxibilar i hela Norge och enligt en rapport ska det finnas 3,3 taxibilar per tusen invånare i Oslo fylke (år 2000). Om det är ungefär samma antal idag ger det ca 1800 taxibilar (ca 600 000 invånare i Oslo). Det är nog inte orimligt att anta att de allra flesta muslimska taxichaufförer var delaktiga i protesten.

Chaufförerna sa att de ”reagerar mot missbruket av yttrandefriheten”, vilket säger en hel del om deras syn på demokrati och yttrandefrihet.

Vad säger det om andelen moderata muslimer som inte bryr sig särledes om man hånar Muhammed? De verkar inte vara speciellt många. SvD rapporterar att

Många norska muslimer är, oavsett om de är praktiserande muslimer eller inte, upprörda över tidningen Dagbladets publicering av en teckning föreställande profeten Muhammed som en gris.

SvD menar alltså att till och med om de inte ”praktiserar” är de upprörda. Det måste ju betyda att argumentet om att de flesta muslimer inte är extrema och att de inte är troende/praktiserande är irrelevant, uppenbarligen delar de synen på Muhammed och bryr sig tillräckligt mycket om religionen i vilket fall.

Muslimerna fortsatte protesten i måndags, med en liknande aktion.

DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s