Reinfeld vill hjälpa riktiga flyktingar i deras närområde istället för här i Sverige

Fredrik Reinfeld sa igårdagens Agenda, 23 min och 30 sek in, följande:

Nu angriper Åsa Romson en av grunderna i hur den internationella klimatpolitiken är utformad. Där är alltså idén att man ska kunna använda resurser i andra länder därför att man gör så mycket mer för klimatet, med mindre insatser. Det som förmodligen kostar 5 kr i Sverige kan i Nigeria kosta 5 öre. Men det är alltså Miljöpartiet emot. Och då är min fråga till svenska väljare och övriga världen: tror ni att vi har oändligt med resurser? Eller måste vi inte använda dem smartast där de gör störst nytta?

Ok, jag erkänner. Han pratade ju faktiskt inte om invandringen, men kunde lika gärna gjort det.

Det resonemang han förde här kan nämligen översättas mer eller mindre exakt till frågan om invandringen. Det är ett faktum att det kostar enormt mycket mer att ta emot en invandrare i Sverige än vad det gör att ta emot samma person i ett ”safe haven”, i UNHCR:s regi (eller motsvarande).

Det sägs att det kostar 7 kr per dag för UNHCR att hjälpa en flykting. Priset i Sverige är t.ex. ca 2000 kr per dag för en så kallad ”ensamkommande flyktingbarn”. Siffrorna varierar något beroende på hur man räknar, men oavsett vilket är det i storleksordningen ”hundratals gånger dyrare” att ta emot en person i Sverige. Reinfeld hade alltså kunnat resonera på exakt samma sätt om den pågående massinvandringen som han nu gjorde om miljön.

Man blir ju nyfiken på ifall han inser det själv? Såhär hade det kunnat låta:

Nu angriper Åsa Romson en av grunderna i hur den internationella flyktingpolitiken borde vara utformad. Där är alltså idén att man ska kunna använda resurser i andra länder därför att man gör så mycket mer för flyktingarna, med mindre insatser. Det som förmodligen kostar 5 kr i Sverige kan i Nigeria kosta 5 öre. Men det är alltså Miljöpartiet emot. Och då är min fråga till svenska väljare och övriga världen: tror ni att vi har oändligt med resurser? Eller måste vi inte använda dem smartast där de gör störst nytta?

SvD SvD SvD DN DN

5 reaktioner på ”Reinfeld vill hjälpa riktiga flyktingar i deras närområde istället för här i Sverige

  1. Sanity skriver:

    När kommer svaret på Reinfeldts indirekta fråga?
    Hur ska SD få ner invandringen med 90% – Det som krävs för att SD ska få igenom alla sina skattesänkningar och arbetsåtgärder – Utan att förklara hur detta ska ske ska man inte börja lova folk en massa saker – Isf kan SD lika gärna lova folk att de ska få Fred På Jorden. Utan förslag hur man får det låter det endast bra = populism (men det har ju 90% av folket listat ut).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s