Svensk journalistik om Israel är propagandistik; tystnad råder tills Israel börjar försvara sig

Som jag nyligen skrev här på bloggen är svensk media väldigt konsekventa. Ja, i alla fall när det gäller att propagera mot sådant de ogillar. Tro inte att svenska journalister är opartiska eller att de rapportera opartiskt. Exempel på detta har vi sett efter terrorattacken i Norge, behandlingen av Sverigedemokraterna och inte minst hatpropagandan mot Israel.

Jag läste nyss Arash Gilan som berättar om hur Israelpropagandan i svensk media påminner om propagandan i Irans moskéer och skolor. En föga smickrande kommentar till svensk media. Icke desto mindre är det sant. Svenska journalister har för längesedan upphört att rapportera och istället börjat propagera.

Bloggen Fredsprocessen har en bra kommentar på detta och skillnaden i rapportering från andra europeiska länder. Även om det kanske inte är bra där, är det mycket värre här:

Var i världen kunde hundra raketer och granater avfyras mot civila i städer och byar med dödsfall, allvarligt skadade och förstörda byggnader som en följd utan att detta skulle bli en förstasidesnyhet. Skulle något sådant ske i London, Paris eller New York eller någon annanstans hade det blivit en förstasidesnyhet i tidningar och på nyhetssidor världen över.

Faktum är att det som beskrivs ovan skett under helgen på ett ställe i världen. Det stället heter Israel. […]

Vi ska kolla hur detta rapporterats i svenska tidningar på nätet och därefter jämföra med tidningar ute i Europa. […]

Kvaliteten på de europeiska tidningarnas nyheter på nätet varierar också, men på basen av ovanstående exempel kan det konstateras att det till skillnad mot Sverige i varje land, Storbritannien, Tyskland och Frankrike, nämnts att 100 raketer har skjutits. Siffrorna 70 och 75 anges också för det antal som kom under helgen (de övriga kom under torsdagen och fredagen).

Detta betyder alltså att om man bara har följt med svenska tidningar på nätet har man inte blivit informerad om att sammanlagt över 100 raketer skjutits.

I de svenska tidningarna på nätet har dessutom alla omnämnanden om raketerna gjorts i artiklar som har rubriker som inte ger en minsta antydan om att artikeln handlar om raketer. I svenska tidningar har inga artiklar publicerats som skulle utgå från raketerna och således ha en rubrik som genast berättar att raketer skjutits från Gazaremsan.

I svenska tidningar ges heller ingen information som gör det möjligt att placera händelserna i ett större sammanhang.

Svensk media är ett skämt. Även om man tittar på artiklar som kanske inte är ”politiskt känsliga” anser jag att artiklarna är grovt undermåliga; dålig efterforskning, man får inget sammanhang och vitala delar utelämnas (artiklen som länkas: vad handlar saken om? Varför är föräldrarna upprörda? Nämns inte med ett enda ord).

Inte heller hör man fördömanden från FN, svenska politiker eller regeringen, något som hade kommit omedelbart ifall Israel försvarats sig ordentligt mot attackerna (vilket de har rätt att göra). Arabisterna i detta land är snabba att skrika ut sitt Israel hat, men när Israel blir bombat av Hamas och andra islamister, hör man inte ett ljud.

DN DN DN DN SvD SvD

3 reaktioner på ”Svensk journalistik om Israel är propagandistik; tystnad råder tills Israel börjar försvara sig

 1. Lena skriver:

  OK, fortfarande inget svar på min enkla fråga om du verkligen tror på ”eurabiakonspirationen” fortfarande? Hur svårt kan det vara att svara på det?

 2. Ässet skriver:

  Varför engagerar sig Ted Ekeroth i Israel/Palestinakonflikten så till den grad atrt han fördömer den svenska nyhetsrapporteringen? Verkar som om Ekeroth är mer engagerad i vad han ser som israeliska intressen än det svenska samhället.

 3. Dannie skriver:

  Spamar-Lena, om muslimska företrädare i Sverige redan 2006 skriftligen krävde lagändringar, riktat till ledande partiledare i regeringställning (grundlagar ska anpassas till förmedeltida regler från arabiska öknen) är det ett tecken påvadå?

  Progressiv utveckling? Respekt för västerländsk demokrati? Islamisering?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s