Rösta rätt eller rösta inte alls

Anna-Karin Hatt, partiledarkandidat för centerpartiet, skrev i SvD häromdagen att ”från om euron är död” och menade att det kommer ta minst 10 år innan vi på nytt kan utvärdera eurons vara eller icek vara för svensk del:

Det som nu sker i Europa borde leda till att Sverige åtminstone för de närmaste tio åren avför tanken på ett svenskt eurointräde. Innan den frågan kan bli aktuell igen måste vi se substantiella förbättringar vad gäller statsskuldernas andelar av BNP i eurozonen och vi måste se ett helt annat ramverk för EMU. Därefter måste det nya ramverket testas och visa sig fungera i praktiken.

Först då är jag beredd att ompröva medlemsfrågan för svensk del. Min bedömning är att det tar minst tio år innan vi på allvar kommer att kunna utvärdera hur eurokrisen har hanterats, och innan vi kan se om en hållbar lösning finns inom ramen för det nuvarande eurosamarbetet.

Även om det kan skönjas att Hatt är nöjd med beslutet att inte gå med i EMU, kan det också skönjas att hon kan kanske tänka sig eländet i framtiden. Inte speciellt övertygande. Dessutom är resonemanget lite lurigt kan man tycka. Prata inte om EMU nu, för man vet att man får ett rungande nej. Ungefär såhär fungerar det:

1) Först är det ofta ganska intenvis propaganda/lobbying för i detta fall inträdet i EMU; det talas om hur bra det är och hur dåligt och kanske direkt farligt det är om vi inte inför euron

2) De bevakar opinionsundersökningarna noggrant, och när det verkar gynnsamt för ja-sidan genomför man snarast en folkomröstning

3) När denna folkomröstning ”misslyckas”, är det bara att försöka vänta ut opinionen igen/fortsätta propagera så gott det går. Skulle det verkar som om opinionen svänger, då lär vi snabbt som attan se en omröstning igen

Men, sker det någon omrösning när läget är som det är idag, massivt motstånd mot Euron? Icke. Det hade ju kunnat stjälpa deras längtan efter euron. Tänk om de hade fått ett rungande nej till år 2011 – då hade det blivit rejält svårt att försöka sig på en ny omröstning i närtid om opinionen (mot förmodan) skulle svänga.

Det gäller alltså för folket att rösta rätt. Röstar man inte rätt, då får det göras om. Lite som med Irland och EU:s konstitution (Lissabonfördraget).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s