Snilleblixten – låt Europas krisländer fortsätta lånekarusellen och hoppas det går bättre än det gjorde för USA

Man blir förvånad över hur olika experter och förståsigpåare kan dra så otroligt bisarra slutsatser, gång efter gång.

Nu gäller det de så kallade ”eurobonds”, vilket handlar om att låta länderna i EU gemensamt ska stå som garant för de obligationer som ges ut i EU:s namn. Denna ”lösning” diskuteras nu allt mer öppet för att hjälpa krisländerna i Europa (i dagsläget menar man väl huvudsakligen Grekland, Italien, Portugal med Spanien, Frankrike, England och en del andra på gång) och därmed försöka rädda ekonomin från kollaps.

Nu är jag inte ekonom, men även jag inser att det förslaget är så urbota korkat så man blir mörkrädd. Påminner inte det om något vi känner igen från ganska nyligen?

Om vi funderar på 2008/2009 så valde den federala regeringen i USA att rädda sina storbanker från kollaps (några åkte, många räddades) och gjorde detta med enorma stimulans/räddningspaket. 3 år efter att de gjorde detta står nu hela USA, inkl den federala delen, på randen till ekonomisk kollaps.

Ett antal ljushuvuden i Europa funderar nu på att göra samma sak. De måste vara oerhört imponerade över hur bra det gick för USA, så de tänkte ”nu ska vi ge ut ‘eurobonds’ så att lånekarusellen kan fortsätta ytterligare några år”. För det är precis det man ”löser” – att krisländer som lånat enorma summor ska tillåtas ytterligare enorma summor. Deras lösning är helt enkelt att skjuta upp problemet, låta EU/övriga medlemsländer ta smällen…

Men de tänker inte längre än till näsan, uppenbarligen. Vad händer om 2-3 år, när man belånat alla  (läs: Tyskland) europeiska stater? Tja, det är kanske inte orimligt att tro att det kommer gå på ungefär samma sätt som för USA. Rakt. Åt. Skogen.

Det är skönt att veta att vårt kära EU drivs av några riktiga genier som får sådana här snilleblixtar då och då.

SvD SvD SvD DN DN

2 reaktioner på ”Snilleblixten – låt Europas krisländer fortsätta lånekarusellen och hoppas det går bättre än det gjorde för USA

 1. Tommy Persson skriver:

  Strålande att få höra annat än din propaganda mot muslimer!
  Tack

 2. Mats Dagerlind skriver:

  Euroivraren Harry Flam hade samma förslag på DN Debatt nyligen:

  http://www.dn.se/debatt/skuldkrisen-kraver-att-alla-eu-lander-tar-ansvar

  I grund och botten är det ett sätt att tvinga på oss euron bakvägen. Man hörjar med att införa ett system där alla EU-länder också utanför eurozonen blir solidariskt ansvariga för de krisande euroländerna. Sedan i steg 2 så talar man om för medborgarna hur dåligt det är att ha fått alla nackdelar med euron men inte fördelarna och inflytandet och så använder man det som argument för att vi ska införa euron.

  Att införa euron direkt fordrar en folkomröstning där det skulle bli ett rungande nej. Att dyvla på oss euron nackdelar i form av eurobonds kanman säkert göra utan att fråga väljarna. Sen när man gjort det har vi bara pest eler kolera att välja på och då kommer många att tycka att det ändå är bättre att säga ja till euron. På det förslagna sättet kan man tvinga på oss euron även i tider som dessa när fler än någonsin är emot.:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s