Myten om idylliska Andalusien i SvD

En intressant artikel i SvD diskuterar Spaniens historieskrivning och avsaknaden av seriös debatt och forskning om Spaniens historia. Enligt artikeln verkar det som om spanjorerna själva har beröringsångest för ämnet och det ligger en tung politiskt korrekt filt över ämnet. Det är tabubelagt ungefär på samma sätt som det är tabubelagt att diskutera massinvandringen här i Sverige.

I texten tar man kort upp muslimernas invasion och kontroll över Spanien och kommenterar den inbankade myten om det idylliska Andalusien, där man påstår att islam och muslimerna behandlade icke-muslimer och judar bra; att man levde i samförstånd och samverkan. Jag har tidigare påpekat att det är en felaktig historieskrivning (se härhär och här) och nu citerar SvD olika historieforskare som påpekar att man inte hittar några bevis för denna bild av historien:

Vissa genombrott har gjorts exempelvis när det gäller det vetenskapliga studiet av den muslimska tiden efter år 711 och andra republiken 1931–1936. Genombrottet när det gäller den muslimska tiden hänger samman med nya former av samarbete. Specialister på spansk historia har samarbetat med experter på Mellanösterns och Nordafrikas historia, med arabister och islamologer, och resultatet är att man inte kunnat belägga annat än punktvis den idylliska bild av förhållandena i det muslimska Spanien som brukar förmedlas.

[…]

Beträffande äldre historia går Payne igenom idén om mångkulturell samlevnad i Spanien under det muslimska styret, men finner inga bevis för detta. Han understryker dessutom att spanjorerna senare hade stora problem med muslimska sjörövare i Medelhavet. Det är inte särskilt känt att förmodligen så många som 150000 spanjorer främst under 1500- och 1600-talen fördes som slavar till Nordafrika eller kidnappades för att få lösensumma.

Lite senare i texten, då även andra delar av Spaniens historia har tagit upp för diskussion av författaren (Inger Enkvist, professor i spanska vid Lunds universitet) konstaterar hon en intressant sak:

Varför har vi inte hört den här versionen tidigare? Kanske därför att, som Payne säger, de nationella vann inbördeskriget men republikanerna vann propagandakriget. I det här fallet är det inte vinnarna som skrivit historien utan förlorarna och dessa har till och med lyckats få till stånd ett oskrivet förbud mot att studera förhållandena, allt enligt den totalitära tesen att ”den som inte är med mig är mot mig”.

DN DN DN

15 reaktioner på ”Myten om idylliska Andalusien i SvD

 1. profanum_vulgus skriver:

  Som historieintresserad har jag inte hört någon annan version. Ungefär en miljon européer förslavades i Nordafrika under 15- och 1600-talen.

  Däremot erkänner ju islam judendom och kristendom som tro på samma gud. Kristna och judar har alltid levt i alla muslimska länder. Medan varken kristna eller judar erkänner varandra eller islam.

  Den kristna högern som stödjer Israel gör det ju inte för någon förståelse för judar utan för att man tror att när judarna återtagit det heliga landet och byggt upp templet så kommer kristus tillbaka varvid judarna förnekar honom en andra gång och sedan förintas av gud och hamnar i helvetet.

  Men det är intressant att SD vill kalla fascisterna för ”nationella”, det är en ny historieskrivning om något.

 2. Molavi H. skriver:

  Till Mannen bakom Alias: ”Dannie” och
  ”Profanus_vulgus”

  Det var ”jättekul” när dina Alias arbetat tillsammas i ett
  regisserat Debatt om judarna ”tummen upp” för din
  insatts som bara uppträda bakom detta rappakalja även
  med dragningen till Jan Millds Blogg.

  Etheran Molavi
  Kurdo Derbandi

 3. Molavi H. skriver:

  I manifestation i stockholm den 29 juli sade
  Jonas Gardell : …Gå till Moske..”

  Jag blev ”sentimental” när hörde jag bögen och så
  småningon tänker jag på en kamasutra i Stockholmsmosken
  vid Pride-festivalen. Snart är Pride -Festivalen i Stockholms
  mosken.

  MISSA INTE!

  För mer informationen ring Jonas Gardell eller miljöpartist
  Mehmet Kaplan turkisk Sultanen.
  PS: Om du är bögen och vill gå till Moske-kamasutra tar med
  dej vasilin eller om du är transsexuell måste Du tar på dej
  slöja innan Du kommer till Moske och alla tillsammas måste be
  mellan rumpor!

  Etheran Molavi

 4. Dannie skriver:

  @ Etheran Molavi, Kurdo Derbandi

  Vadå alias? Menar du mig? Jag heter Dannie.

 5. Ted Ekeroth skriver:

  1) Jag citerar några forskare
  2) Den allmänna uppfattningen är att det fanns en sk ”guldålder” inom islam, där judar och kristna behandlades väl. Jag poängterar att det är en myt som alltjämt existerar och frodas.

 6. Molavi H. skriver:

  Vi måste erkänna att ”Smartare” bakom Alias ”Dannie” och
  Profanus_vulgur” skulle vara en bra programledaren för
  Iransk TV( Jam Jam) i karriärval skulle han regisserar
  teatraliska ”historier” om judarna för Islamister. Skickligt
  och manipulativ skulle han speglar sig med judashatare
  uniformsklädda män i marktjänst framför TV-rutan i
  IRAN.

  Etheran Molavi

  Kurdo Derbandi

 7. profanum_vulgus skriver:

  Ted Ekeroth:
  Muslimer har alltid behandlat judar och kristna bättre än judar behandlat muslimer och kristna eller kristna behandlat judar och muslimer.
  Det beror ju på att muslimer erkänner judar och kristna som troende på samma gud medan varken kristna eller judar erkänner någon annan variant av tron på en gud. Muslimer är mindre extrema helt enkelt.

 8. Ivan skriver:

  //Ted

  ””specialister på spansk historia har samarbetat med experter på Mellanösterns och Nordafrikas historia, med arabister och ….”

  Författaren nämner dock inga specifika källor.

  Träffade en spansk professor som jobbar i La Universdad i Granada enligt honom så levde muslimer, kristna och Judar i samspel med varandra.
  Det som gjorde Andalusien så välutvecklat var att man tillät dialog med varanda.

  Hur kommer det sig att Kemi, Matematik, Grekisk filosofi, Läkekonst, Arkitekt, Fysik, utvecklades under Andalusiens tid?

  svaret var att dialog och diskussioner ledde till att frukbarhet i form av utveckling i samhället.

  Kommunikation var en vikigt länk till människorna i Spanien träffades i olika platser. När nya upptäckter, forskning, eller ideer framfördes, spred man det från stad till stad och som i sin tur spred vidare mellan människor med muslimskt, judisk och kristen tro.

 9. profanum_vulgus skriver:

  Ässet:
  I Iran är ju dessutom presidenten etnisk jude (till skillnad från i Israel).

 10. Magnus A skriver:

  profanum_vulgus, muslimer har alltid låtit judar och kristna betalaa en särskild skatt och alltså skapat religiös apartheid, jämte att det är än värre för ickemuslimer som inte är ”bokens folk. Inte sant?

  Det finns alltså ingen grund för ditt påstående. I praktiken har islamiska samhällen alltid varit totalitära i detta avseendet, även om muslimer under tider låtit kristna och judar leva, dock med föreskrifter om att inte missionera mm.

  Du påstår även att din beskrivning av att muslimer har mer toleranta samhällen — stämmer alltså inte (se samtliga kristna resp. judiska samhällen idag t ex och jämför dem med de muslimska) — beror på att muslimer erkänner att judar och kristna har samma gud som dem, och visst stämmer det att alla enligt islam har samma gud. Islam erkänner inte ens uttrycket konvertera, utan säger att de som blir muslimer reverterar — återvänder till Allah. Ingår i ett rätt totalitärt synsätt.

  I Kosovo brändes väl kyrkor och förstördes kulturarv av typ 1000 år eller mer. Även om jag inte säger att kristendomen är fri från liknande incidenter är ditt sätt att försvara islam som tolerant märkligt. (Gissar (vad mer kan jag göra) utifrån din signatur att du inte är muslim.)

 11. Ivan skriver:

  Magnus A,
  den skatten som muslimer betalade kallas för allmosa den var likvärdig som judar/Kristna. Skatten innebär beskydd, bidrag etc..
  Den som inte kunda betala fick hjälp och slapp betala.

  Den skatten byggdes på samma principer som finns i vårt land.
  Inte för att de var JUST kristna eller judar.

  ”Kosovo brändes väl kyrkor och förstördes kulturarv av typ 1000 år eller mer”
  Vad har du din historiebakgrund till det..?

 12. profanum_vulgus skriver:

  Magnus A:
  Ja, och judar och kristna har avrättat alla muslimer när de fått makten.

  Det finns bara ett judiskt samhälle och det är en apartheidstat med folkmord på agendan. Kristna samhällen är inte mycket bättre, kolla på USA som sedan 90-talet mördat fler än nazityskland.

  Lägg också märke till att de värsta muslimska regimerna stöds av USA och Israel, medan de sekulära länderna med islam som majoritetsreligion är fiender med Israel och USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s