Terrordådet i Oslo

Det verkar nu, snart 12 timmar efter att bombattentatet ägde rum i Oslo, som att en norsk man i 30-årsåldern utförde attacken. Ett par timmar efter bombningen rapporterades det om skjutningar på en ö i närheten av Oslo och senare bekräftades att en man utklädd till polis öppnat eld mot de socialdemokrater som årligen träffas för en konferens.

Min första gissning var att det var ett religiöst motiverat brott, och troligen då ett islamistiskt sådant. Bombningen var i alla avseenden samma tillvägagångssätt vi sett så många gånger förut; att man attackerar symboliska platser och institutioner för att döda och få uppmärksamhet.

Även om motivet för den nu misstänkte 32-åringen, som flertalet tidningar menar är Anders Behring Breivik, är oklart tyder allt på att det inte var religiöst motiverat. Istället spekuleras att Breivik är en högerextrem person och att det skulle vara anledningen till attacken men det finns vad jag sett hittills inga fler detaljer om hur han motiverat sig själv att genomföra detta till synes välplanerade terrordåd.

PK-folket på Twitter gottar sig för att det nu verkar vara en ”vit man” som gjort detta. Det blir lite komiskt när de titt som tätt blir upprörda när man tar upp mer relevanta saker, som politisk tillhörighet och när man spekulerar eller diskuterar motiven och frågar sig själv om de motiven bygger på religion, politik eller en blandning av båda. Tar man upp sådana välgrundande frågor blir man anklagad för att ”hata”, att vara ”rasistisk” och allehanda adjektiv duggar tätt.

Men när det sedan är något mer exotiskt i sammanhanget tvekar samma debattörer inte på att prata om hudfärg, etnicitet och liknande. Jag har inga problem att prata om den ideologiska bakgrunden till en handling, då det i många fall är väldig relevant att förstå varför en person agerade som den gjorde. Religion, bakgrund och ideologi kan förklara en handling och deras bakgrund kan visa om deras handling är del i något större. I fallet med Breivik vet vi inte säkert ännu. Det kan vara så att han är en ensam galning.

Skulle det visa sig att han och/eller några medbrottslingar är nazister och har en klar ideologisk drivkraft till detta kan man verkligen fråga sig hur de tror att deras idéer gynnas av denna typ av verksamhet – att döda sina egna medborgare på detta kallblodiga och vidriga sätt? Det verkar extremt långsökt och tyder mer på galenskap än någon kallt beräknad ”vinst”. Är han och ev medbrottslingar nazister kan man konstatera att nazismen  tack och lov är en marginaliserad och liten rörelse, utan inflytande och som under åren som gått efter kriget blivit synade i sömmarna. Folk är hyfsat väl införstådda med vad den ideologin står för.

Att gärningsmannen är farlig är uppenbart, men den eventuellt nazistiska ideologin är idag knappast ett hot mot vår demokrati och vårt sätt att leva. Det var det för ca 70 år sedan, men är det inte idag för att vi bekämpade den och har fortsatt att belysa och granska den och dess brott mot mänskligheten. Det är min bestämda uppfattning att en annan religiös ideologi är det farligaste hotet mot vår frihet idag, nämligen islam. Terrordåd som detta nu i Oslo hade alla inslag av muslimsk terror, och det var naturligt att misstänka att det var just ett muslimsk terrordåd. Det var naturligt, logiskt och troligt speciellt med tanke på de hot som uttalats mot Norge pga. Deras deltagande i Afghanistan och tidigare kontroverser vad gäller Muhammed-teckningarna. Islamisten Mullah Krekar har nyligen åtalats för sådana hot och jihadister på ett känt forum (Shmukh, lösenord krävs) gladdes över attackerna. I ett forumlägg tog också en islamistisk organisaton på sig ansvaret, för att senare dra tillbaka det.

PK-debattörerna är dock underliga. Först vill man absolut inte veta eller diskutera möjliga och troliga anledningar till attentatet. När det sedan visar sig att det är en norsk man är man snabbt på tåget för att berätta att det just är en norsk man som är skyldig och gläds åt detta. Hyckleri så det skriker om det.

Jag är intresserad av att se trenderna, förstå motiveringarna och avgöra hurvida det är en del i något större och något som på längre sikt är ett hot mot vårt sätt att leva. Eftersom islam är ett sådant hot är det också naturligt att vara extra vaksam på ifall detta är ännu ett jihadistiskt angrepp. I dagsläget verkar det inte vara det, och gärningsmannens motiv får vi helt enkelt vänta med.

Mina tankar går till offrens anhöriga och vänner.

Svd DN DN Sydsvenskan

39 reaktioner på ”Terrordådet i Oslo

 1. Kim skriver:

  Det mesta tyder på att gärningsmannen är sionist och att motivet tros vara Norges stöd till en palestinsk stat i juridisk mening.
  Detta måste fördömas hårt av alla ansvarstagande människor.

 2. daniel skriver:

  Hahahah fyfan vad det måste svida för dig nu Ted. Att du bara var tvungen att skriva en artikel där du försöker bortförklara dina tidigare påståenden istället för att erkänna att du hade fel är ju komiskt. Tragiskt är dock att gärningsmannen istället har samma ideologi som dig: har är nämligen starkt anti-muslimsk han med. Ironiskt eller?

 3. Pontus skriver:

  Javisst är det så. Och det är även påfallande hur snabbt gammelmedia var med att förkunna gärningsmannens hårfärg och etniska bakgrund. Jag undrar vid hur många andra terrordåd eller andra brott man har ansett den typen av detaljer vara av relevans och dessutom vid ett så tidigt skede.

 4. Tomas skriver:

  Ska gärningsmannen vara nazist? Nej allt tyder snarare att han står dig otroligt nära ideologiskt, alltså han är kulturnationalist och israelvänlig anti-islamist.

 5. Anonym skriver:

  Jag tror det var allas foersta gissning att det var muslimska terrorister fraan utlandet. Och det var det som var poaengen. Daa kunde Stoltenberg haalla ett nationalistiskt tal daer han talar sig varm foer den norska demokratin, bara foer att morgonen efter servera det norska folket med nyheten att gaerningsmannen var en etnisk norrman som doedade cirka 90 pers. Daa kommer de saetta kaffet i halsen. Aaa nej, fyy, det aer inte bra att vaara nationalist. Baest att gaa med in i EU! (Eliten kryssar foer EU.) Senare kommer rubriker som ”varningssignalerna som polisen missade” och ”om datalagringsdirektivet hade varit implementerat saa hadde detta inte haent” och ”om polisen hade mer resurser att profilera folk saa hade de faangat han” osv osv. Aaaa nej, inte mer oevervakning. Jooo, taenk paa barnen! OK. (Eliten kryssar foer oevervakning och profilering.) Vaanta bara och se. Mark my words.

 6. Pelle skriver:

  80 oskyldiga ungdomar massakrerade av en hemsk dåre o du skriver ett inlägg om pk-folk o islam. det är skrämmande.

 7. Måns skriver:

  Gärningsmannen har tydligen samma favoritblogg som du: Gates of Vienna.

 8. Ted Ekeroth skriver:

  Snacka om att yra. Jag skrev ett inlägg om motiveringen, och kommenterade min ursprungliga gissning (efter bomben hade detonerat) och varför jag gissat så. Inte så konstigt.

 9. Ted Ekeroth skriver:

  Bortförklarar absolut ingenting. Bara att det var högst troligt att misstänka islamiskt terrorism efter detonationen. Det var precis vad alla andra också trodde, så det var knappast en konstig misstanke.

 10. Mikael Hakim skriver:

  Ted du är en vidrig typ. Du nämner inget om att du och mördaren ideologisk sett stod varandra nära. Istället citerar du artiklar om Mullah Krekar. Man tar sig för pannan. Har ni sionister ingen heder?

 11. Ted Ekeroth skriver:

  Du verkar inte speciellt klipsk, så jag ska försöka vara övertydlig:
  Alla misstänkte att det var ett islamistiskt dåd när bomben small. Tidningar, forskare, experter, bloggare – alla misstänkte samma sak. Så även jag, och det var en högst rimlig misstanke. Mullah Krekar har hotat med det, islamister i norge åtalas för det etc. Inget konstigt antagande i det skedet, något du inte verkar ha speciellt lätt att förstå.

  Islamister har en tendens att göra sådana saker om du inte märkt det och det fanns ingen anledning att tro att det skulle vara någon annan i det skedet. Det är inte så svårt att förstå, faktiskt.

 12. Mikael Hakim skriver:

  Du verkar inte speciellt smart o du stora jude. Din avsaknad av heder beror på att du som sionist och jude vägrar erkänna det faktum att mördaren i fråga hade kopplingar till sionistiska kretsar och var aktiv på sionistiska sajter. Om detta nämner du inget. Förhoppningsvis blir detta ett hårt slag mot ditt moderparti.

 13. Fredde skriver:

  Du är skabbig Ekeroth, som försöker dra politiska poäng av detta. Precis som din bror verkar du mest bestå av dumhet och korkad populism. Asnvar och Sd går inte ihop.

 14. Daniel Tukia skriver:

  Ted Ted. Nu är du till och med ännu mer osmaklig än du brukar vara. Jag är väldigt glad att jag inte är bänkgranne med dig i fullmäktige längre.

  När något sådant här händer ser du förstås ytterligare ett gott tillfälle att hetsa mot islam. Det är fruktansvärt osmakligt.

  ”Det var högst troligt att misstänka islamiskt terrorism efter detonationen. Det var precis vad ALLA ANDRA också trodde, så det var knappast en konstig misstanke” skriver du.

  Sluta nu att göra dig till någon slags talesperson för den breda allmänheten, som du alltid gör!! Av en rad svenska och utländska terrorexperter och andra som uttalade sig var det redan timmar efter dåden klart att man inte kunde eller borde uttala sig om något motiv.

  I Europa är det snarare nationalister som har en tendens att utföra sådana här dåd. Majoriteten av tidigare attacker har nämligen utförts av nationalister och inte islamister. Tänk exempelvis ETA och IRA, eller varför inte också Oklahoma.

  Jag tänker till skillnad från dig inte spekulera vidare i motiv så här kort efter det som hänt. Jag hoppas att du kanske lärt dig något till nästa gång något liknande händer.

  Kram på dig, typ…

 15. Ted Ekeroth skriver:

  Men Daniel… Expressen, bland många andra, dryftade islamistvinkeln. BBC gjorde detsamma och en väldig massa andra medier, experter och liknande. När sådant sker, börjar man givetvis spekulera i vem och varför. Då kommer såklart olika motiv in som diskuteras. Ingen visste något, vilket nog alla också sa (inklusive mig själv) men det utesluter ju knappast att man undersöker och frågar sig varför. För det är precis det som saken nu gäller.

  Problemet för vänstern är att de/ni aldrig kan dra slutsatser, se samband eller lära av historien verkar det som. Det var inte en orimlig tanke att det var islamister, det diskuterades därför i media över hela världen – inte bara av mig. Om du missat det har du nog läst väldigt selektivt.

 16. Ivan skriver:

  Ted Ekeroth och Kent Ekeroth, ni borde verkligen skämmas?
  Varför utöver ni blint försvar hela tiden?

  Vill ni att erat parti ska gå åt det hållet?

  Tänk efter vad du skriver….. Högerextrem terror — Jag vill se en starkare fördömning och försvara alla människornas lika värde

  Jag vill att du står upp för alla nu och omedelbart!!!!
  Athiester, judar, muslimer, kristna, buddhister i samhället
  Hoppas att du skriver artikler och fina artiklar om dessa grupper

  Ted Ekeroth dags ändra dig och din uppfattning om världen
  Öppna ditt hjärta och om det finns hat, ta bort den, likvidera den…

  Suck…..

 17. Daniel Tukia skriver:

  Slutsatser, samband och lära av historien var det ja:
  Europols statistik över åren 06-09 talar tydligt för vilka dessa ”alla” borde misstänka snarare än islamister. Siffror från 2010 visar att 3 av 249 terrordåd i EU utfördes av islamistiska grupper. Vill du räkna dödsoffer kan du ju göra det också, men visa därefter åtminstone en gnutta omdöme och respekt i dina kommentarer.

  Jag är nog lika chockad, bedrövad och arg över terror som utförs i islamistiska förtecken som du är, och det är jag fullständigt övertygad om att du vet. Skillnaden är väl snarare det där med synen på sambanden och vilka åtgärder som bör vidtas.

  Nej, jag har inte läst selektivt. Jag har läst och lyssnat brett och det är väl just därför jag, till skillnad från dig, inte kallar Expressen och någon BBC-kommentator för ”alla andra”.

  (Det här är mitt sista inlägg i tråden.)

 18. Ted Ekeroth skriver:

  Det var ett axplock av medier som tagit upp exakt samma sak. Men du valde att missförstå det. jag ämnade inte ge en fullständig lista över alla de hundratals medier och artiklar som tog upp exakt samma sak.

  Hela invändning från dig Daniel och många andra är så urbota låg så man blir förvånad.

  Det enda som skett är att mängder med folk, experter etc har diskuterat möjligheten och att det sannolikt var ett islamistiskt dåd. Det spekulerades om detta. Det visade sig vara falskt, men vid tidpunkten föreföll det högst troligt.

  Det har inget med mig eller Sd att göra alls utan var en diskussion som fördes över hela världen. Att ni då finner ”skadeglädje” i att det inte var muslimska terrorister som utförde detta detta är för mig osmakligt. Ni gläds över att det var en vit man. Sjukt.

 19. Mikael Hakim skriver:

  Nej Ted. Ingen gläds åt att det var en vit man. Däremot skulle jag glädjas åt om du vågade gå ut och erkänna att det var en vidrig och ryggradslös sionist med samma åsikter som dig som låg bakom morden. Våga stå för dina åsikter din hycklare!

 20. Ted Ekeroth skriver:

  Mikael: du bevisade precis det jag sa.

  Jag står för mina åsikter, men det har inte det minsta med massmord att göra. Idioter som du har svårt att fatta sådant.

 21. Mikael Hakim skriver:

  Du har inte stått för något av det jag pekat på.Visa mig var du tagit avstånd från att det faktum att mannen var en vidrig sionist precis som dig din ryggradslösa hyena?

 22. Mikael Hakim skriver:

  Du är ju väldigt snabb i din kritik av muslimer som inte tar avstånd från islamistisk terrorism. Får vi se dig ta avstånd från den här massmördaren trots att ni politiskt sett är som bröder.

 23. Ted Ekeroth skriver:

  Som du uttrycker dig låter du som en komplett galning, en galen fanatiker som bara kan spotta ut ”sionist” såfort du får hjärnblock.

  Jag har tagit avstånd från terroristen i flera twitter-inlägg och även här på bloggen. Din läsförståelse kanske är begränsad, men så är det.

  En vidrig människa som förtjänar ett riktigt livstidsstraff. Släng bort nyckeln som jag skrev på Facebook.

  Föreslår att du tar och skriver av dig på något islamist/nazistforum istället för att smutsa ner min blogg.

 24. sabina skriver:

  Just nu har det väl ingen betydelse vilken religion som personen som gjorde detta hemska var ifrån. Det viktigaste är att det är en komplett galning som var missnöjd över något. Det finns galningar överallt och det finns väl ingen poäng att peka finger mot någon när man inte har all fakta.

  Mina tankar ligger hos de som miste livet igår och deras familjer och vad de måste gå igenom. Jag vet hur det är att förlora vänner i den åldern.

  Hata inte så mycket, det kommer inget gott ifrån att hata. Hat och våld föder bara mer hat och det är något som alla borde tänka på innan de slänger ut information och åsikter som de egentligen inte har någon vetskap om.

  Jag säger bara att Ted, ta bort skygglapparna och sluta vara så förbannat rädd för sånt som du inte kan så mycket om.

 25. Ted Ekeroth skriver:

  Jag kan en hel del om islam. Min oro över utvecklingen på den fronten är befogad. Problemet är att folk inte är speciellt insatta i det problemet, vilket jag kommenterade ovan – vi vann mot nazismen för att vi bekämpade den och för att vi lärde oss vad den ideologin står för. Samma insikt finns tyvärr inte om islam på de flesta håll…

 26. Ivan skriver:

  Ted
  Är du lika insiktsfull när det gäller skilja på människornas tro, och människors egna handlingar?
  Detta var en terrorhandling utförda Norsk Anti-islamist.

  Är det sättet du vill ha det i sverige
  Skjuta runt på svenskar oavsett om de är muslimer, kristna, judar och ateister???

 27. Mikael Hakim skriver:

  Jasså Ted. Du kan mycket om Islam? Har du möjligtvis avlagt någon examen i religionsvetenskap? Eller har du inhämtat din kunskap om islam på Flashback?
  Du är en fanatisk sionistisk galning som stödjer sionistisk terror. Dina inlägg på din egen blogg har visat vilken fanatisk idiot du är.

 28. Ted Ekeroth skriver:

  Ivan: menar du att en persons övertygelse och tro alltid är helt friställt från de handlingar personen gör?

  Det beror på får man väl säga. Om exempelvis en socialdemokrat hade genomfört ett attentat kan man inte säga att socialdemokratin är genomond och att det är socialdemokratin som är drivkraften bakom handlingen, eftersom socialdemokratin inte förespråkar eller står för de åsikterna eller de handlingarna.

  Hade han däremot varit dedikerat nazist som menar att användningen av våld för att ”ta över” är den rätta vägen och finns stöd för detta i nazismen kan man nog säga att det finns en ideologi som stödjer agerandet. Massmördarna inom nazisterna på 30-och 40-talet är ju exempel på när övertygelse och tro är av avgörande betydelse för de övergrepp som utfördes.

  I fallet med många muslimska terrorattentat, Madrid, Spanien, Israel, USA med flera är andra exempel på när just tro och övertygelse är av avgörande betydelse för angreppen.

  I detta fallet är det mindre säkert vad han hade för motiv. Att vara en anti-islamist är inte att vara galen massmördare, utan snarare att motsätta sig islamofascismen. Lika lite som man hade kunnat hålla socialdemokratin ansvarig för en galen persons illdåd kan man hålla anti-islamismen ansvarig.

 29. Mikael Hakim skriver:

  Så hur skiljer du åt det faktum att han är sionist och mördare?
  Den sionistiska ideologin anser ju att våld är ett absolut nödvändigt handlande för att få sin vilja igenom. Ungdomarna ute på ön var ju exempelvis för ett erkännande av den palestinska staten.

 30. Ted Ekeroth skriver:

  Nu yrar du, hittar på, ljuger och raljerar fritt. Med ingen grund i verkligheten i vanlig ordning för er galenpannor som bara kan fräsa ”sionist” i varenda mening.

  Läs mitt föregående inlägg, din frågeställning (hur korkad den än är) förklaras där. Förstår du inte det har uppenbart svårt att förstå språket.

 31. Ivan skriver:

  Ted,
  Du skriver:

  ”I fallet med många muslimska terrorattentat, Madrid, Spanien, Israel, USA med flera är andra exempel på när just tro och övertygelse är av avgörande betydelse för angreppen.”

  Ted, minns du Lasermannen?
  Killen som gick runt och sköt ihjäl folk?

  Är inte detta ett terrordåd? Detta skedde i Malmö….
  Ingen nämner det som ett terrordåd…

  Är det sättet du vill ha det i sverige
  Skjuta runt på svenskar oavsett om de är muslimer, kristna, judar och ateister???

 32. Ivan skriver:

  Ted
  Ivan: menar du att en persons övertygelse och tro alltid är helt friställt från de handlingar personen gör?

  Svaret finns i din selektivitet?
  Väljer du att dra en hel religion för ett fåtal idioter i jämförelse med majoriteten som utövar religionen….

  Vad ska man då kalla Anders Behring Breivik,?

 33. Ted Ekeroth skriver:

  Jag vill inte att någon skjuter på någon, helt oavsett. Dessutom var han i Stockholmsområdet, inte Malmö. Om du tänker på Peter Mangs var han en ensamstöring som hade en psykisk sjukdom.

  Det är precis som jag förklarade ovan, som du inte verkar kunnat förstå – att det finns galningar, störda människor etc vet alla. Men det finns en skillnad på vad som motiverade dessa personer och hurvida det är en del i en större rörelse.

  Få enstaka galningar kan döda många och orsaka stor skada och förödelse, som vi nu sett. Men i ett större perspektiv är det relevant att fråga sig ifall detta är en trend och ifall det har stöd i en större ideologisk rörelse. Det är då det kan bli ett större, ihållande problem. Ungefär som nazismen för 70 år sedan.

 34. Mikael Hakim skriver:

  Så om en vit man spränger och skjuter ihjäl 100 pers så är han en galen virrpanna men om en islamist utför samma dåd då ska banne mig hela Islam stå och bära skulden?
  Förklara detta resonemang och sluta ducka för mina frågor din fanatiska lismare.

 35. Ivan skriver:

  Ted
  Är du beredd att kunna samararbeta med exempelvis muslimska ungdomar/föreningar/församlingar/ exempelvis för att motverka och försvara rasism och främlingsfientlighet som kan leda till såna här terror aktioner…

 36. Ässet skriver:

  Ted fabulerar ju fritt. Det är ju välkänt att judiska/sionistiska terrorister drivs av en religiös ideologi, precis som muslimska terrorister. Så har det varit sedan 40-talet då judiska terrorister mördade brittiska diplomater och soldater. Även den svenska fredsmäklaren Folke Bernadotte mördades av judiska terrorister med sionismen som drivkraft. Även i nutid har sionistiska terrorister agerat. Dessa terrorister agerar ju utifrån religiösa skrifter. När ska Ekeroth erkänna detta faktumistället för att fräsa om ”galenpannor”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s