Kristna i Egypten under allt mer press efter revolutionen – islamisterna flyttar fram positioner

Ny Times tar upp det få journalister vill prata om i Sverige, nämligen det faktum att om situationen för icke-muslimer var dåliga innan är det värre nu. Och än värre lär det bli. De muslimska idéerna, som länge hållts i någorlunda schack, vädrar nu morgonluft och påbörjar en utrensning av icke-muslimer. Det är inget nytt utan samma mönster har man sett tidigare i andra muslimska länder (Libanon och Irak är två relativt nytida exempel).

… that the Egyptian revolution had made their country less tolerant and more dangerous for religious minorities. The Arab Spring initially appeared to open a welcoming door to the dwindling number of Christian Arabs who, after years of feeling marginalized, eagerly joined the call for democracy and rule of law. But now many Christians here say they fear that the fall of the police state has allowed long-simmering tensions to explode, potentially threatening the character of Egypt, and the region. […]

A surge of sectarian violence in Cairo — 24 dead, more than 200 wounded and three churches in flames since President Hosni Mubarak’s downfall — has turned Christian-Muslim tensions into one of the gravest threats to the revolution’s stability.

Precis som jag och en del andra med mig varnade för när den så kallade ”arabiska våren” inleddes finns det mycket utrymme för att misstro att det faktiskt är en vår och inte en kall vinter.

Suppressed or marginalized for six decades here, Islamists entering politics have rushed to defend an article of the Egyptian Constitution that declares Egypt a Muslim country that derives its laws from Islam. […]

But the article is so popular among Muslims — and the meaning so vague — that even many liberals and Christians entering politics are reluctant to speak out against it, asking at most for slight modifications.

Men vänta – brukar inte alla blinda liberaler och socialister prata om att det bara är ett fåtal extremister och att den stora muslimska massan bara vill ha demokrati och frihet? Det verkar inte vara på det sättet och hade man haft lite omvärldsuppfattning och dessutom ryggrad nog att säga det kanske analysen i svensk media – som är nästa hysteriskt glada över ”våren” – varit väldigt annorlunda.

Hur det till slut blir återstår att se men jag har inte höga förhoppningar i fallet Egypten.

DN DN Svd Svd

2 reaktioner på ”Kristna i Egypten under allt mer press efter revolutionen – islamisterna flyttar fram positioner

 1. Mats Dagerlind skriver:

  Visst är det berättigat att ha stora farhågor om vilken väg den här arabiska våren kommer att gå. Den lilla intellektuella minoritet av universitetsungdomar som vi i väst velat framhålla som rörelsens ideologiska ledarskikt kan tämligen snabbt bli överkörda av det muslimska brödraskapet som vid sidan av klansamhället är den egentligen enda välorganiserade maktfaktorn i Egypten när Mubaraks regim fallit.

  Här i Sverige tycks politikerna mest vilja använda arabvåren och dess krav på demokrati som ett verktyg mot Sverigedemokraterna för att visa hur fel de har när de målar upp det muslimska hotet. Det hörde vi inte minst i retoriken i Reinfeldts uttalande häromdagen om den muslimske självmordbombaren i Stockholm.

  Irak är ett ganska bra exempel på hur det kan gå. Saddam Hussein var en avskyvärd diktator men hans regim var samtidigt en av de mest sekulära i regionen och en sammanhållande faktor som hindrade att muslimsk sekterism kastade landet in i inbördeskrig. Så klev USA in och avsatte honom och landet föll ned i kaos och terror.

  Det kan också gå som i Iran, att det inte blir kaos och terror men väl utropas en islamistisk teokartisk stat och klockan vrids tillbaka fler hundra år i tiden.

  Egypten har dock även under Mubaraks styre gått baklänges mot ökat muslimskt inflytande, framför allt när det gäller kvinnans ställning. På 60-talet klädde sig de flesta kvinnor på västligt sätt och slöjor var mycket ovanliga. Idag är det precis tvärtom, det är svårt att hitta kvinnor som inte bär slöja och även heltäckande sådana är rätt vanliga.

 2. Peter skriver:

  Sverige är nere och krigar i Libyen, samma land som finansierat moskén i Malmö. Ja, vi kan verkigen snacka om Die Dumme Schwedenland, landet Falukorv landet Ankdamm.

  Har redan haft diskussioner med bekanta, som tycker att det ”är så bra att man gör uppror”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s