Obama och den så kallade ”gränsen” från 1967

När man i dessa dagar hör t.ex. Obama först nämna att Israel ska ha sina gränser vid ”1967-års gränser” bör känna till ett par grundläggande fakta:

 1. Det finns ingen gräns från 1967. Det finns en vapenstilleståndslinje fråpn 1949 (Självständighetskriget) vilket inte är samma sak som en gräns.
 2. När vapenstillestånd blåstes (mellan 24 februari och 20 juli 1949) hade den arabiska sidan (bestående av Egypten, Jordanien, Syrien med stödtrupper från Libanon, Saudiarabien och Irak) då ockuperat ett antal områden:
  Golanhöjderna var ockuperat av Syrien; Judéen/Samaria (aka ”Västbanken”) ockuperades av Jordanien/Transjordanien) och Gazaremsan ockuperades av Egypten. Detta var i strid med internationell rätt  (ett aggressionskrig) och deras ockupation var då alltså olaglig.
 3. 19 år senare, år 1967, hade ingen så kallat ”palestinsk stat” bildats. Istället var det fortfarande tidigare nämnda länder som ockuperade områdena och hade passat på att etnisk rensa dessa områden från judar. År 1967 inleddes ytterligare aggression mot Israel, denna gången var det Jordanien, Egypten och Syrien. I detta krig, som var ett självförsvarskrig för Israels del och ännu ett aggressionskrig från araberna, förlorade Jordanien, Egypten och Syrien kontrollen över de områden de olagligen ockuperade 19 år tidigare.
 4. Resolution 242 som kom efter 6-dagarskriget 1967 är en icke-bindande resolution under kapitel VI i Säkerhetsrådet där man talade om att en framtida fred är föremål för förhandlingar. Samtliga arabstater förkastade resolutionen omedelbart och sa tre nej; ingen fred med Israel, inget erkännande av Israel och inga förhandlingar med Israel.
  I vilket fall är 242 ingen lösning på någonting, utan den stipulerar att förhandlingar ska lösa tvister något som araberna varit ointresserade av.
Detta är en kort bakgrund som kan vara värt att nämna när man diskutera dessa frågor. Vad gäller gränserna för Israel, som måste vara säkra och erkända, finns det en mycket pedagogisk och informativ video om just detta. Ta en titt!

4 reaktioner på ”Obama och den så kallade ”gränsen” från 1967

 1. Mats Dagerlind skriver:

  Det finns ju ett sammelsurium av gränser att hänvisa till om man vill krångla till det. Som jag tidigare har påpekat var ju gränserna redan 1948 när Isarel utropade sig själv som stat väsentligt mer frikostiga än vad FN anvisat i sin tvåstatslösning.

  Det finns ju heller inget som säger att gränserna måste dras exakt så¨som det såg ut 1967. Naturligtvis kommer det att bli förhandlingar och fråga om landbyte. Att Obama anger 1967 bör mer uppfattas som ett slags riktmärke, en´finvervisning om vad Israel kan förvänta sig acceptans för. ”Somewher in that ball-park” som de säger over there.

 2. Dannie skriver:

  Och som jag tidigare beskrev, med referenser, Mats Dagerlind, så är/var ”FN’s anvisningar” (alltså rekomendationer), något som araberna dessutom unisont förkastade, även fast de var till arabernas fördel.

  Det gränser som har internationell folkrättslig juridisk kraft, var de gränser som NF beslutade i San Remo, där nuvarande Jordanien ingick i det tilltänkta Israel.

  Tycker du kan ta och lyssna lite närmare på professor Howard Grief som är författare till ”The Legal Foundation and Borders of Israel under International Law”

  Del1

  Del2

 3. Dannie skriver:

  ”Det finns ju ett sammelsurium av gränser att hänvisa till om man vill krångla till det”

  Men så – då struntar vi väl i att ”krångla till det”?
  Vi gör det riktigt enkelt istället.
  Så att alla kan förstå.
  Helt i linje med vad jag tidigare redan försökt förklara här (och annorstädes)…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s