Flera europeiska länder inför gränskontroller

Engelska tidningar rapporterar om att flera länder runt Italien inför gränskontroller för att stävja massinflödet av illegala invandrare från Afrika.

Kanske kan Europa lära sig av detta och inse att gränsskyddet måste återupprättas.

The EU’s scheme to abolish national borders and allow free movement of people between member states is under threat as a wave of migrants flees to Europe from strife-torn North Africa.

Five major European countries are bringing back border checks on travellers to try to deter the arrival of thousands of North Africans escaping political upheaval.

A major row is developing between France and Italy after the French abandoned their agreement to allow free travel and stopped trains carrying Tunisian migrants on the Italian border.

DN

En reaktion på ”Flera europeiska länder inför gränskontroller

 1. Mats Dagerlind skriver:

  Man kan se det här från lite olika synvinklar. Som nationalist anser jag ju att varje nation måste få besluta om sin egen migrationspolitik.

  Å andra sidan kan jag, inom ramen för det gemensamma EU vi nu ändå har, förstå att länder som Italien anser att de till följd av Dublinförordningen och pga sin geografiska närhet till Nordafrika får ta en orättvist stor del av ansvaret för migrationsströmmarna till Europa.

  Det är förstås en provokation att som Italien nu gör utfärda tillfälliga uppehållstillstånd med baktanken att, genom den rörlighet inom EU sådana berättigar till, hoppas bli av med många migranter och lämpa över dem på bl.a Frankrike. Men det är ändå en på sätt och vis förståelig provokation. På så sätt får övriga länder, som hittills mest kritiserat Italien för ett undermåligt och inhumant flyktingmottagande, bekänna färg så att omvärlden ser att de faktiskt inte är mer intresserade än Italien av att ta emot massiva flyktingströmmar från Nordafrika.

  Jag anser nog att så länge EU finns så bör det också komma till stånd en gemensam flykting- och asylpolitik där alla länder får ta ett proportionellt ansvar i förhållande till folkmängd och sådana diskussioner förs ju nu också intensivt. Men det förutsätter förstås att en sådan överenskommelse är på en rimlig och ansvarsfrull nivå beträffande hur många EU totalt kan ta emot.

  I dagens läge skulle Sverige troligen vinna på en sådan överenskommelse eftersom Sverige nu och sedan länge haft en extremt hög asyl- och anhöriginvandring jämfört med EU-länderna i genomsnitt. Dessvärre – vilket också migrationsminister Tobias Billström gjorde klart i den av SD initierade migrationsdebatten i riksdagen nyligen – så trycker Sverige på för att övriga EU-länder ska öka sitt mottagande till den extrema svenska nivån och inte att Sverige ska normalisera sitt mottagande.

  Det lär dock Sverige inte lyckas med eftersom många EU-länders regeringar inte på några villkor vill öka sin utomeuropeiska invandring till svensk nivå. De flesta länder som idag ligger på en förhållandevis låg nivå vill helst inte ens se den marginella ökning det skulle innebära om man tvingades ta sit proportionella ansvar inom EU.

  Därför tror jag att en gemensam och samordnad asyl- och flyktingpolitik för EU ändå är det näst bästa för Sverige. Det allra bästa vore förstås om Sverige lämnade EU och i det närmaste helt stängde gränserna under ett par decennier så att vi fick chansen att läka de djupa sår landet åsamkatas av de senaste tre decenniernas massinvandring.

  Men hur rimlig och nödvändig en sådan politik än är, inser vi nog som är lite pragmatiskt lagda att resan dit är förhållandvis lång. Det kommer att ta minst ett par tre mandatperioder för SD att få ett sådan politiskt inflytande att man kan genomdriva något sådant, för såvida inte någon mycket allvarlig kris inträffar som kan katalysera en snabbare förändring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s