Invandring lönar sig inte –

Tino Sanandaji skriver i Svensk Tidskrift om att invandring inte lönar sig, varken för Sverige, Europa eller ens USA.

Det finns idag tillräckligt med forskning för att dra säkra slutsatser om invandringens påverkan på svensk ekonomi, och slutsatsen är inte glädjande. Invandringen från utanför Europa har fått påtagligt negativa effekter för samhällsekonomin. Liberaler bör därför inte, av rent principiella skäl, känna sig tvingade att försvara fri rörlighet över gränserna

[…]

Vad visar då svenska och utländska studier av invandringens empiriska ekonomiska konsekvenser?

Den mest djupgående studien av invandringens konsekvenser för USA:s offentliga sektor genomfördes av det ansedda National Research Council år 1997. Slutsatsen var att invandring av högutbildade gav ett nettotillskott till de offentliga finanserna, medan invandring av lågutbildade hade negativa konsekvenser. I dagens priser betalade varje lågutbildad invandrare över sin livstid ca 1,1 miljoner kronor mindre i skatter än vad de fick i bidrag och offentliga tjänster. Det slående med detta är att USA har en relativt liten välfärdsstat och integrerar lågutbildade invandrare bäst i världen.

Om lågkvalificerad invandring till och med i USA är så kostsam är implikationerna för Europas del uppenbara. I Storbritannien kom en uppmärksammad studie på uppdrag av överhuset fram till att landet inte har haft någon signifikant ekonomisk vinst av invandringen. Detta är slående, då invandringen till Storbritannien till stor del bestått av arbetskraftsinvandring.

SvD DN SvD SvD

2 reaktioner på ”Invandring lönar sig inte –

 1. Mats Dagerlind skriver:

  Allt fler också i Sverige börjar erkänna att den utomeuropeiska invandringen faktiskt kostar pengar och är tärande på samhällsekonomin. Förr avfärdade man från det politiska etablissemanget kategoriskt alla sådan påstådende och uträkningar men idag har diskussionen åtminstone kommit så långt att de flesta är ense om ATT den kostar men oense om HUR MYCKET den kostar. Det är ett framsteg.

  Sedan finns det förstås många andra argument för och emot invandring – flyktingrelaterad, arbetskraftsrelaterade, relaterade till solidaritet med de sämre ställda i världen och relaterade till liberala utopier om nationalstatens avskaffande och varje människas rätt att bosätta sig var som helst på planeten.

  Sverige och Europa bör väl ta emot ett visst antal kvotflykringar utan krav på att dessa ska vara lönsamma. Den stora insatsen bör dock ske via UNHCR för att hjälpa de mång amiljoner flyktingar i oroshärdarnas och katastrofområdenas närhet.

  Som jag ser det bör man dock stänga gränserna helt för dem som tar sig hit med assistans av människosmugglare. Det är mycket sällan de mest utsatta som kan betala de hudnratusentals kronor det kostar för att bli smugglad till Europa. Det är i stället oftast ankare som skickas med falska flyktingskäl för att sedan kunna få hit resten av släkten via anhöriginvandring eller så är det kriminella personer som skaffat sig pengar att betala smugglare via olika typer av brottslighet och som man kan räkna med kommer att fortsätta begå brott också här.

  När det gäller arbetskraftsinvandring så bör ett land som Sverige naturligtvis kunna utbilda sin egen arbetskraft. Det är skandal att våra politiker inte kan klara det elementära uppdraget att matcha utbildning mot företagens och den offentliga sektorns behov. Än mer skandalöst är det att ett rikt land som Sverige ska stjäla den lilla klick utbildad arbetskraft som finns i utvecklingsländer och som så väl behövs där för att landet ska ha en chans att utvecklas.

  Den som talar om solidaritet som ett argument för invandring bör vara medveten om att sådan brain-drain är solidaritetens själv antites. Vi kan också konstatera att alliansregeingens och miljöpartiets arbetskraftsinvandringsreform blivit ett veritabelt misslyckande och haveri och urartat till ett rent geschäft för mindre nogräknade företag och kriminella att ta hit helt andra människor än de som reformen var avsedd för. Påfallande ofta är det tidigare etablerade invandrare i Sverige som ligger bakom detta kriminella missbruk av arbetskraftsoinvandringsreformen.

  Beträffande den liberala utopin slutligen om en gränslös värld och människans frihet att söka sin lycka var som helst på jorden så är det naturligtvis en vacker tanke som jag också kan sympatisera med. Som med så många andra politiska utopier råder det dock en stor diskrepansd mellan dröm och verklighet och världen är långt ifrån mogen för något dylikt. Sannolikt kommer den heller inte att vara det ännu på flera hundra år om ens någonsin.

  I varje fall är det inte möjligt förrän resten av världen hunnit ifatt oss, politiskt, ekonomiskt osv. Att öppna Sveriges gränser för fri utomeuropeisk muslimsk invandring skulle vara detsamma som nationellt självmord. På bara några decennier skulle det goda samhälle vi skapat vara raserat och ersatt med något dysfunktionellt samhälle liknande de vi idag ser i Mellanöstern och Nordafrika.

  Sammantaget talar det mesta emot invandring annat än som en marginell företeelse. Någon form av gästarbtarsystem kanske är möjligt och kanske kan vi också ta hit ett större antal kvotflyktingar som vi utbildar och sedan skickar tillbaka till sina ursprungsländer för att med sina kunskaper bidra till att bygga upp sina hemländer. Att människor lämnar sina hemländer i sticket för att egoistiskt söka sin egen lycka i exempelvis Sverige är däremot inget vi strukturellt bör uppmuntra.

 2. Krister N skriver:

  Mycket bra beskrivning av problemet med utomeuropisk invandring och i synnerhet av immigrationen från muslimska länder. Jag skriver under på den analys som du har gjort av massinvandringen fullständigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s