Ilmar Reepalu och Malmö – kritik från SWC och Tossavainen

Jihad i Malmö har uppmärksammat Mikael Tossavainen rapport kring den växande antisemitismen i Malmö och Ilmar Reepalus roll i det hela.

Forskaren Mikael Tossavainen vid det ansedda Stephen Roth Institute for the Study of Contemporary Antisemitism har analyserat hela härvan kring den växande antisemitismen i Malmö och Ilmar Reepalus huvudlösa uttalanden.

Per Gudmunson recensserar rapporten på SvD:

Tossavainen identifierar tre av Reepalus tankefigurer – att jämställa sionism med antisemitism, att göra judar kollektivt ansvariga för Israels handlingar, samt att antyda att en israelisk lobby styr medierna – som klart förankrade i en antisemitisk tradition. Vidare menar Tossavainen att denna tradition förvaltas av en vänster som i sitt motstånd mot Israels politik inte förmår göra upp med det unkna tankegodset. Ju längre ut till vänster, desto värre är det, men liknande argumentation smyger sig inte sällan in i den bredare vänstern.

Detta betyder dock inte att Reepalu är antisemit, ett uttryck man ska vara försiktig med för att inte urholka dess betydelse.

”Det är inte avsikten här att påstå att Ilmar Reepalu anser att judar är illojala mot Sverige eller att det finns en judisk konspiration med syfte att ta över världen. Hans uttalanden kan dock tydligt länkas till dessa tankefigurer, eftersom de är en del av samma underströmmar av tro och myt som omger judar. Med andra ord, Ilmar Reepalu är måhända inte antisemit, men han använde sig helt klart av antisemitiskt språk”, skriver Tossavainen.

Samtidigt sågar Simon Wiesenthal Centret Ilmar Reepalus roll i problematiken:

Efter måndagens försoningsmöte går Wiesenthalcentret till ny attack mot kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) och hävdar att ett nytt uttalande ”andas konspirationsteorier mot judar på 1930-talet”.

Samuels skriver att han är besviken över att Reepalu skjuter över ansvaret för judarnas situation i Malmö på ”Stockholm, polisen etc”. Han anklagar också Malmös starke man för att ljuga om vem som beslutade att Daviscupmatchen mellan Israel och Sverige skulle spelas inför tomma läktare.

Läs även mina kommentarer om den filmvisning och efterföljande debatt som ägde rum ett par dagar innan SWC träffade Ilmar Reepalu privat.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s