Läsvärt om Gardell: ”Mattias Gardells ohederliga retorik”

Mattias Gardell

Mattias Gardell

En artikel i Göteborgsposten tar upp Mattias Gardells ”ohederliga retorik”. Läsvärd.

Mattias Gardell har två ögon.Det ena ögat använder han när han skriver om islam. Det andra ögat använder han när han skriver om Väst. Det första ögat ser bara individer, det andra ser bara strukturer.

[…]

Han växlar konsekvent mellan dessa två synsätt – det första, där alla generaliseringar är förbjudna, och det andra, där det är tillåtet att associera från medeltida fördomar om muslimer till amerikansk utrikespolitik, som om det ena var en väsentlig orsak till det andra.

I det ena fallet är kontext extremt viktigt: ”slöjan betyder inte samma sak för alla muslimska kvinnor eller i alla sammanhang”, skriver han i Islamofobi (alla citat i det följande har hämtats ur boken). Den som vill generalisera om vad slöjan ”är” gör sig skyldig till islamofobi. I det andra fallet är kontext inte viktigare än att han kan göra en glidning från 1500-talets Spanien till dagens Sverige. Föreställningen om fienden som gömmer sitt sanna ansikte bakom en lismande mask var ”drivande i den spanska inkvisitionens tortyrförhör med judar”, får vi veta. I nästa mening har detta ”kommit att bli en bärande tanke hos ledande ’terrorismforskare’” i Sverige.

I det ena fallet varnar han för oseriösa glidningar. I det andra fallet duger de att bygga halva boken på. Hans rasister och konspirationsteoretiker är alltid kontextlösa: något som sagts av en amerikan eller holländare kan användas för att suggerera fram en föreställning om vad svenskar tycker. Och hans historieskrivning är mycket selektiv: när Väst ”koloniserar” Filippinerna kommer vi till en övärld som ”är muslimsk”, utan att någon muslimsk kolonisation har ägt rum.

Läsvärd!

 

 

7 reaktioner på ”Läsvärt om Gardell: ”Mattias Gardells ohederliga retorik”

 1. Mats Dagerlind skriver:

  Ja, Mattias Gardell är en farlig typ, en sån där nästan manisk vänsterdemagog och sekterist som man nästan inte trodde fanns längre men som var vanliga under sent 60-tal, tidigt 70-tal. Vänsterintellektuella som kramade Mao och Pol Pot som om dessa regimer vore motpolen till och frälsningen från USA:s imperialism (som man iofs både då och idag kunde fördöma med rätta).

  Få västerlänningar skulle dock hellre välja leva i det totalitära Kina än i USA eller i det islamistiska Iran eller Saudiarabien hellre än Israel. Jag tror inte Gardell skulle gilla det särskilt länge heller.

  Man kan vara starkt kritiskt till både USAs och Israels utrikespolitik och militära aggression. Men om man som Gardell samtidigt utifrån detta drar slutsatsen att totalitära och/eller islamisitiska regimer är bättre politiska system att leva i som medborgare, då är man oerhört snett ute.

  Och naturligtvis är Gardell lika snett ute i sitt nedsmetande av oss som islamofober och rasister när vi kritiserar den avsaknas på demokrati, upplysning, liberalism och jämställdhet mellan könen som präglar den muslimska ideologin, en ideologi som tycks ha stått still sedan medeltiden.

 2. Ted Ekeroth skriver:

  Även om du skriver mycket vettigt i dina kommentarer, blir jag alltid förundrad när du bashar Israel trots att du är mycket medveten om att de är omgivna av det islam som du inte har mycket till övers för.

  De är omgivna av det aggressiva och rasistiska islam, och ändå ser du inte riktigt varför Israel är i den situation de är… Underligt.

 3. Morgan Freedude skriver:

  Du är duktig på att skriva. Duktig på att övertyga. Du ser bra ut. Islam är typ det farligaste som finns – för ditt ego. Islam är det farligaste som finns för dina fördomar. Du har väl läst koranen? Du har väl besökt en moské och umgåtts med muslimer? Du är super-mega välkommen att följa med till mitt favoritresmål Egypten, ett land med många muslimer. Där kan vi ta reda på hur farliga dem är. Jag garanterar din säkerhet om du vill följa med för att ta reda på hur det faktiskt ligger till. Du får gratis boende och mat. Jag betalar även din resa ner.

  Ser fram emot ditt svar.

  Kärlek & respekt,

  /Morgan Sundgren

 4. Erik skriver:

  Morgan, individuella egyptiska muslimer är inte per definition farliga (åtminstone inte om man inte är en lättklädd kvinna eller ortodox jude).

  På samma sätt skulle man säkert som svensk kunnat besöka vanliga nazister i Tyskland 1938 utan att något särskilt skulle hänt.

  Det måste vara tillåtet att kritisera en ideologi.

 5. Dannie skriver:

  ”Egypten, ett land med många muslimer. Där kan vi ta reda på hur farliga dem är.”

  Fråga Lara Logan som blev överaskningsexad av de fredsälskande demokrativännerna under hurraropen: jude

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s