Per Gahrton om Kadaffi 1983: ”Han vill ju stå för den högsta formen av demokrati”

Sydsvenskan kommenterar händelserna i Libyen och har i Sydsvenskans arkiv hittat ett par rader av Per Gahrton:

Han vill ju stå för den högsta formen av demokrati, tillämplig i alla delar av världen. Samtidigt vill han vädja till det muslimska uppsvingets företrädare, t ex Irans ayatollor och muslimska minoriteter i Afrika och Sydostasien. Det är ingen lättlöst ekvation.

Ändå är det något speciellt med en kontaktyta för så vitt skilda radikala grupperingar som västtyska gröna, sandinister, filippinska muslimer och sydafrikanska befrielserörelser.

Vänstern har en lång tradition av att omfamna och hylla despoter, diktaturer, folkmordsregimer.

SvD SvD SvD DN DN DN

 

2 reaktioner på ”Per Gahrton om Kadaffi 1983: ”Han vill ju stå för den högsta formen av demokrati”

 1. Mats Dagerlind skriver:

  Ja, det har funnits en naivitet inom den svenska vänstern när det gäller många vänsterorienterade regimer, där man fortsatt stödet och kontakterna även långt efter att det som kanske började som ett hopp om demokrati och rättvisa urartat till ett totalitärt system.

  I mitt tycke har dock inte den svenska höger varit så mycket bättre genom sin USA-vänliga hållning också när USA stött de mest vedervärdiga militärdiktature och maktgalna despoter runtom i världen utifrån sina egna säkerhetspolitiska, geopolitiska osv motiv.

  Beträffande Khaddafi så var det inte längesedan som den amerikanska Bush-regimen frotterade sig med honom och Berlusconi i Italien har också relativt nyligen ingått en ohelig allians med den galningen bara för att få stopp på flyktingströmmarna innan de når Italiens kust, dvs för att slippa göra the dirty work själva.

  När Nixon terrorbombade Indokina på 70-talet gick svenska moderater omkring med knappar som det stod Tack USA på. Den svenska vänstern hade iofs rätt naiva idéer om att FNL skulle ge Vietnamn demokrati och närde lika naiva tankar om att kommunismen i Kina skulle gå i den riktningen.

  Personligen vill jag gärna ta avstådn från såväl den svenska vänsterns som högerns diktaturkramande och hoppas förstås som SD-sympatisör att partiet är noga med den balansen också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s