Mattias Gardell berömmer Libyen och Kadaffi

Mattias Gardell, svensk religionshistoriker, brukar som regel hylla islam, förneka dess allra mer grundläggande lagar och dokument som går stick i stäv med frihet och demokrati och krama om allehanda diktaturer och terrorister. Så även i fallet Kadaffi och Libyen.

Det finns ett dokument på Google Docs där Gardell skrivit om Libyen och dess ”revolution” och nu har Axess tagit upp detta i ett inlägg:

Som framgår av kommentatorsfältet nedan, kan man på nätet ta del av Mattias Gardells inspirerande artikel om Libyen och Mohammar Gaddafi från 1992. Huvudtesen är att revolutionen inte har genomförts fullt så konsekvent som man kan önska: ”Problemet är att systemet inte är infört överallt”, heter det till exempel om ”arbetsförvaltningen”, det vill säga förstatligandet av företagen. De dissidenter som finns, är främst av karaktären hard core-marxister som – liksom Gardell själv – beklagar att det i landet råder för mycket liberalism och kapitalism.

Gardell är samtidigt positiv till att Gaddafi förordar en ”demokratimodell som förfäktas av de svenska syndikalisterna”, det vill säga direktdemokrati. Därav det problem som Gardell urskiljer som det allvarligaste i Libyen, att alla invånare inte är till fullo involverade i de demokratiska processerna:

[…]

Vidare beröms Libyens hårdnackade motstånd mot ”ondskans imperium”, med vilket Gardell avser ”fem samverkande krafter: reaktionärer, imperialism, zionism, rasism och fascism” Gardell fortsätter:

”Den enda möjligheten att vinna detta krig om världens framtid är samverkan. Om alla små nationer och små befrielserörelser samarbetar skulle USA kunna besegras. (—) Vad som behövs är med andra ord en federation av befrielserörelser och progressiva revolutioner i världen. För att klara det målet måste man bortse från ideologiska skillnader – inget folk får tvinga sin ideologi på andra folk – och enas om en plattform som minsta gemensamma nämnare: motståndet mot reaktionära krafter, mot imperialism, zionism, rasism och fasism”

Jo, det är som Axess avslutar:

Det bör man kanske betänka innan man hyllar hans texter om islamofobi, Israel, Libyen och så vidare…

DN SvD DN DN

 

 

2 reaktioner på ”Mattias Gardell berömmer Libyen och Kadaffi

  1. Molle skriver:

    Du sitter i riksdagen men är du verkligen en politiker? Jag tycker din blogg verkar handla om endast ett ämne. Är du det bästa SD kunnat plocka fram tänker iaf inte jag rösta på SD i nästa val. Börja skriv om aktuella politiska processer och inte bara om islam så kanske jag ändrar mig

  2. Ted Ekeroth skriver:

    Nej, jag sitter inte i riksdagen.
    Sedan handlar det om vilket fokus man har. Alla kan inte skriva om allt. Jag fokuserar mig på utrikespolitik/internationell politik, islam, invandring och EU. Det finns andra som skriver om andra områden som de har som sitt specialintresse kan man kanske säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s