”Utländska studenter flyr Sverige” – vi slipper betala

Flera tidningar rapporterar om att antalet utländska studenter (utanför EU) har minskat kraftigt när man tittar på ansökningarna till svenska universitet. Antalet ska ha gått från 132 000 till 31 400 och artiklen nästan beklagar sig över att lärosätena förlorar pengar:

För lärosätena innebär minskningen ett rejält avbräck i ekonomin, och många kan nu tvingas dra ner på utbudet av utbildningar.

Jaha. Vem bryr sig om det? Finns det ingen efterfrågan på utbildningarna är det väl inte mycket mer än att lägga ner dem. Det man missar här är att svenska skattebetalare slipper punga ut en massa pengar för att all världens studenter ska få studera ”gratis” i Sverige. Ja, alltså gratis för dem men inte gratis för svenskarna. Notan hade hamnat på varje svensk fram tills för inte så länge sedan.

Sedan kan man ju undra hur många andra länder som tillåter att vem som helst dyker upp och studerar gratis. Det kan inte vara överdrivet många.

DN Sydsvenskan

5 reaktioner på ””Utländska studenter flyr Sverige” – vi slipper betala

 1. Mats Dagerlind skriver:

  Vid sidan av det märkliga i att svenska skattebetalare ska bestå dyr utbildning för utlänningar tillkommer ju att många av dessa svenskar inte själva för studera på högskola i Sverige pga brist på utbildningsplatser.

  Nu frigörs en massa resurser för att utöka antalet platser på de utbildningar där det finns fler svenska sökande än utbildningsplatser så att fler av dessa kommer in.

  Lärosätena behöver alltså inte förlora en krona på att de utländska studenterna försvinner, det är bara att ta in fler svenska sökande som står i kö för att få den utbildning de betalar för via skattsedeln.

  Dessutom berättar många svenska högskilestuderande att många utomeuropeiska studenter som kommer in på utbildningarna har sämre förkunskaper än svenskarna och inte kan tillgodogöra sig utbildningen, inte har erfarenhet av laborationer och annat, vilket i sin tur medfört att man sänkt nivån på utbildningen för att dessa utlänningar ska klara kurserna.

  Svensk högskoleutbildning får således helt medvetet en lägre kunskapsnivå för att politiskt korrekta mål ska uppnås, något som dessutom kostar skattebetalarna stora summor och utestänger samma skattebetalare från ett utbildningsväsende som de är med och betalar för.

  Mycket kan jag kritisera den borgerliga regeringen för men avgiftebeläggning av högskolestudier för utlänningar är sannerligen inte en av dem..

 2. KTH MSc bosatt i Asien skriver:

  Suck. Du har inte fattat någonting. Inte heller Mats härovan verkar ha greppat läget.

  Goda universitetsutbildningar bygger på att studenterna är medaktörer och bidragslämnare till utbildningen. Ju längre fram i utbildningen, desto mer bidrag lämnar man. Beslutet kommer alltså att bidra till sämre universitetsutbildningar när spännvidden på dn intellektuella debatten minskar.

  Jag inser dock att detta ju inte spelar någon roll om man råkar vara inskränkt (sd):are med begränsad omvärldsanalys – då har man antagligen större problem än oron för bristande debatt på universiteten?

  Mats kör argumentet ”hemma på min gata finns det minsann såna som inte klarar utbildningen”. Tyvärr finns det ganska många svenska studenter som också har dåliga förkunskaper. Dock, det finns ju också lysande studenter av alla möjliga olika ursprung. Men visst, man väljer ju vad man vill se.

  Konsekvensen av era resonemang är alltså att våra universitetsutbildningar kommer att gymnasifieras ytterligare och alltmer likna de dåliga universitetsutbildningar som jag sett på tredje världens privata universitet. De som faktiskt inte lyckas attrahera utländska studenter överhuvudtaget.

  Svenska universitet kommer också att bli mindre attraktiva för internationella samarbeten
  Alla goda universitet i världen strävar därför efter en blandad studentgrupp. Utom i Sverige uppenbarligen…

 3. Ted Ekeroth skriver:

  Underligt. Jag visste inte att Oxford, Harvard, Cambridge och många andra universitet var gratis. För det verkar ju vara det enda receptet ”KTH Msc bosatt i australien” för att locka utländska hjärnor.

  OJ, nej visst så var det ju inte. Universiteten kostar pengar utomlands – och enormt mycket mer än vad Sverige nu tar i avgift – men ändå drar de till sig utländska studenter. Att sedan universiteten ”gymnasifieras” är bara att ta ett beslut om att så inte ska ske. Klarar man inte av betygen och ev inträdersprov, eller senare om man inte klara av utbildningen så missar man ju och efter ett tag kommer man ingenstans. Det är bara att skärpa till kraven på universitet. Att ge utländska personer ”gratis” utbildning (=svenskarna betalar för dem) är knappast en lösning.

 4. J. skriver:

  Det enkla tankesättet är inte alltid det bästa tankesättet.

  För det första är det inga gigantiska summor som Sverige lägger på utländska studenter.

  För det är ju så att den ”riktiga” kostnaden för en enskild student är ganska låg för att inte säga försumbar.

  Ta bort alla utländska studenter och du kommer ändå att behöva betala för en lärare och klassrum, detta är mer eller mindre fasta kostnader som inte egentligen påverkas om en högskola tar in ett gäng utländska studenter.

  Det är ju inte så att högskolorna betalar mat, resor och litteratur.

  Den stora kostnaden för studenter borde vara el och slitage på skolmiljön. Vet inte om detta är några groteska kostnader som egentligen borde göra folk upprörda.

  Vad är då fördelen med utländska studenter? En stor sak är att vi skapar ambassadörer för Sverige i världen, ambassadörer som oftast kommer hem till sitt land med ett högstatusjobb. Folk som har kännedom om Sverige och i många fall skapar relationer mellan två länder.

  Vi får svenska studenter med kontakter i andra länder.

  Vi får ut det svenska tanke och synsättet.

  Ovanstående är ytterst svårt att mäta i pengar, men låt oss vända på det. Finns det någon fördel att svenskar studerar utomlands? Är det något vi tycker är bra? Kan vi se några fördelar med att vissa åker till Tyskland, England, USA, Singapore osv för att skaffa sig en examen?

  För om det är så, då torde det även vara omvänt.

 5. Erik skriver:

  ”låt oss vända på det. Finns det någon fördel att svenskar studerar utomlands? Är det något vi tycker är bra? Kan vi se några fördelar med att vissa åker till Tyskland, England, USA, Singapore osv”

  Ja, vad tycker SD om detta? Borde svenskar tillåtas åka utomlands? Finns det inte risk för att kulturen blir förorenad? Behåll svenskarna svenska!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s