Muslimska brödraskapet bildar parti

Helt otippat så bildar Muslimska Brödrarskapet parti när Egyptens konstitution har ändrats.

Detnews.com:

Egypt’s long banned Muslim Brotherhood said today it intends to form a political party once democracy is established, as the country’s new military rulers launched a panel of experts to amend the country’s constitution enough to allow democratic elections later this year.

[…]

The military’s choices for the panel’s makeup were a sign of the new political legitimacy of the Muslim Brotherhood, the fundamentalist group that was the most bitter rival of Mubarak’s regime.

Det är som tidigare påpekats stora risker att MB kommer inom 1-2 år att ta över i Egypten. De kommer ta det försiktigt i början, men det finns inte mycket som talar för att det inte kommer gå samma väg som t.ex. Libanon.

SvD DN

2 reaktioner på ”Muslimska brödraskapet bildar parti

 1. Mats Dagerlind skriver:

  Som jag utvecklade i en annan artikelkommentar så hade risken för en dylik utveckling i Egypten varit betydligt mindre om västvärlden och då främst USA hade ägnat de senaste 30 åren åt att exportera upplysning, liberalism och demokrati till Egypten i stället för att med pengar och vapen stödja en diktator som Mubarak av rent säkerhets- och militärstrategiska skäl

  Att Iran föll i händerna på islamisterna kan delvis förklaras på samma sätt genom USA:s stöd till Shahen vars regim knappast befrämjade någon demokratisering av det iranska samhället ned i folkdjupen. I Irak stödde USA länge diktatorn Saddam Hussein. I Afghanistan var Usama Bin Ladin, talibaner och krigsherrar länge USA:s allierade så länge man hade ryssen att slåss mot.

  Ingen i väst vill nog se ytterligare en stor islamistisk stat i MENA-regionen men blir det så, då har vi i väst del i skulden och framför allt USA vars utrikespolitik nog faktiskt är ett större hot mot fred, säkerhet och stabilitet globalt än de skäggiga extremisterna som rabblar ”Allah är stor”.

  Den största risken för oss i Sverige är att vi nu öppet sanktionerar USA:s agenda och deltar i krig mot islamisterna i Afghanistan. Det är ett krig som inte kan vinnas men som riskerar att vi drar på oss extremsiters vrede. Vi har redan sett ett terrordåd som en följd av denna svenska utrikespolitik och vi kommer sannolikt att få se fler.

  Detta skapar i sin tur argument för ett allt hårdare storebrors- och övervakningssamhälle och undergräver den trygghet vi som svenskar rättmätigt vant oss vid att kunna känna i vårt samhälle.

 2. Anders E. skriver:

  Låt mig få kommentera ditt, i mina ögon, svammel, Mats!

  1) Fall inte i fällan att skylla allt on i världen på USA. Visst har USA sålt vapen till både Egypten och Saudi. Men hade de inte gjort det så vet du likaväl som jag att Kina och /eller Sovjet (Ryssland) tagit deras plats. Dessa två länder har nedlusat hela den afrikanska kontinenten med AK47:or.

  Tvärtom går det att argumentera att islamisterna inte har fått makten för tjugo år sedan p.g.a. att USA höll Mubarak bakom ryggen.

  2) Du skriver att Iran föll i händerna på islamisterna, och att det (återigen) skulle vara USAs fel. Kan du inte i din vildaste fantasi tänka ett steg längre, nämligen att stora folklager i Mellanöstern VILL HA sharia som levnadssätt? I Sverige och i väst tar vi för givet att alla människor strävar efter demokrati. Så är inte fallet i Mellanöstern – en stor del av populationen strävar efter Kalifatet. Det var folkviljan som gjorde Iran till en islamistisk stat.

  Det är folkviljan som kommer att göra Bahrain och Libyen till islamistiska stater.

  Det är självklart att vi i väst ska stå enade, tillsammans med USA, i kampen mot sharia och islam. Menar du på allvar att vi ska sitta tysta och stilla i båten så att islamisterna inte riktar sin uppmärksamhet mot oss? Dvs samma strategi som Sverige förde mot nazisterna under andra världskriget? Jag har två ord för den typen av diplomati – feghet och egoism.

  Bättre att låta USA få ta emot självmordsbombarna, Mats? Medan vi njuter frukterna av deras kamp mot totalitära islamistiska nationer?

  Vi behöver ett ”hårdare storebors- och övervakningssamhäller”! Men inte p.g.a. oss svenskar, utan p.g.a. de invandrare som till 95% inte legitimerade sig när de kom in i snällismens högborg som vi kallar Sverige!

  Det är dags att vakna, Mats. Bollibompa är över!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s