Terroristen drog sin motivering från islam – sluta upp med tramsdebatten

Debattartikel publicerad i Skanska Dagbladet

Debatten som tagit form efter det muslimska terrorattentatet i Stockholm kännetecknas av undfallenhet och feghet att faktiskt diskutera det verkliga problemet. Man gör som man brukar göra – man påpekar att dessa terrorister misstolkar islam, att deras handlingar inte är i enlighet med de muslimska texterna och att deras handlingar endast ska ses i ljuset av psykisk störning eller någon oförklarlig extremism som på intet sätt har med den fredliga religionen islam att göra.

Med andra ord ska man i Sverige diskutera allt annat än just islam, trots att terroristens handlingar motiveras av Koranen, haditherna och sharia – de tre allra mest grundläggande texter inom islam. Felet som görs, medvetet i vissa fall, är att man till varje pris ska friställa en ideologi från ansvar och alltid skylla på ”individen” och genom att göra detta dödar man all analys om varför dessa saker sker.

Debatten blir bara trams med andra ord då man inte diskuterar de verkliga anledningarna till terroristens handlingar. Islam har i många år fått denna typ av frikort. Hade en man utfört en våldshandling och varit medlem i någon nazistisk organisation hade media och politiker inte tvekat en sekund att diskutera mannens ideologi och varifrån han fått motiveringen till sina handlingar. Det sker inte när islam är inblandat, de har en skyddad status i debatten.

Visst finns det variationer inom islam men trots vissa skiljaktigheter är de mest grundläggande frågorna gemensamma för alla lagskolor inom islam. Det är också så att sharia – muslimsk lag som är i strid med den svenska grundlagen på väldigt många punkter – är att anse vara ”mainstream” islam med enormt stöd bland världens muslimer.

Sharia är en totalitär syn på världen. Den gör anspråk på att dikterar alla delar i en människas liv; både det publika och det privata. Att ha den fluffiga ”dialogen” som så ofta i Sverige hjälper inte. Det hjälper inte heller att ignorera att diskutera just sharia i fallet med vår första självmordsbombare – det är grundläggande för att förstå varför det skedde och med de kunskaperna förebygga och förhindra framtida attacker. Kampen för sharia kan göras våldsamt och öppet, men det kan också göras stillsamt och dolt, något som Robert Spencer kallar för ”stealth jihad”. Syftet är i vilket fall detsamma.

Självmordsbombaren i Stockholm var ingen galning och han var inte fattig och utstött som vänstern och islams apologeter brukar anföra. Han misstolkade inte islam, han följde ord och handling så som det står i Koranen och så som Muhammed levde sitt liv. Han levde i enlighet med de allra mest grundläggande dokument som finns inom islam och han följde deras profet Muhammed i ord och handling. Politiska ideologier – som islam – kan mycket väl vara det som motiverar en våldshandling lika väl som t.ex. en nazistisk ideolgi kan göra det.

I fallet av den första svenska självmordsbombaren är det tveklöst så att islam är hans drivkraft. Debatten måste alltså inrikta sig på islam. Görs inte det kommer Sverige inte lära sig någonting och vara helt oförmögna att möta nästa hot.

Svd Svd Svd DN DN DN SDS SDS

9 reaktioner på ”Terroristen drog sin motivering från islam – sluta upp med tramsdebatten

 1. Mats Dagerlind skriver:

  Det där var förbaskat bra skrivet Ted. Visserligen anser jag att man bör lyfta blicken och då skåda samma typ av ideologiska problematik i alla de tre abrahamitiska religionerna även om vi för närvarande ser de största problemen av det här slaget specifikt bland människor som bekänner sig till islam.

  Men huvudtesen i artikeln – vad det är som gör att människor som läser Koranen (eller Bibeln) hittar legitimitet för dylika handlingar och att den diuskussionen måste upp på bordet i sället för dessa förminskningar om entstaka psykopaters förvirring – den är ytterst angelägen.

  Hur kommer det sig att människor som läser andra sagoböcker som Vi på Saltkråkan eller Nalle Puh inte bombar ihjäl sig själva och andra medan så många fått impulser att göra detta av just den här sagoboken Koranen?

  Jag tror jag ska skriva en egen artikel på temat faktiskt. Tack för inspiration.

 2. carl skriver:

  Kan inte förstå varför man vill att islam skall få fäste här i vårat land Sverige, det strider ju mot allt förnuft. Kan man inte få politiker lagförda för förräderi mot fädernelandet ?

 3. Molavi H. skriver:

  Hej Ted !
  Du få ursäkta-mig , det är många som kan inte nå
  sverigedemokraterna.se det kan vara hackad .

  Etheran Molavi

 4. World Traveller skriver:

  Jag haller precis pa och laser boken ‘Londonistan’ av Melanie Phillips. Hon beskriver islamiseringen av Storbrittanien framforallt de senaste 15 aren. Taktiken muslimerna och deras allierade inom Vanstern anvander daer ar exakt densamma som haer. Sverige ligger bara 7-8 efter.

  Vid minsta kritik mot islam sa hugger Vansterns ”folkraettsexperter” och mediafolk direkt, precis som nu mot Ulf Nilsson och genom att alltid ta pa sig offer-rollen for att faa sympati saa flyttar imamerna standigt fram sina positioner. T.ex har vi nu en radikal muslim i regeringens forsvarsutskott, Abdirizak Waberi.

  Sen ser vi tydligt fanatikerna pa EXPO och medias ordbajseri nar de fornekar att vi har massinvandring till Sverige nar vi tar emot och forsorjer 100.000 om aret men de skriker om att utvisning av 40 st irakier ar massutvisning. De pastar att de vill ha ett multikulturellt samhalle men trots det saa faar inga buddhister, kristna eller hinduer nagonsin gora sin roest hord, det ar hela tiden islam, islam, islam.

  Jugoslaviens sonderfall ledde till att radikala muslimer saag sin chans och utropade ett sjalvstandigt Bosnien och det hela gick val inte riktigt som det var tankt men tack vare media i vaest saa vann de anda over serberna och fick sin sjalvstandiga muslimska stat (med en liten del serber och kroater boende dar).

  Kosovo var en storre success och sattet de tog over den forna serbiska provinsen, aven kallad Serbiens vagga, applicerar de nu i Europa. En kombination av infiltrering av hoga samhallsposter, standigt okande krav pa att vi ska anpassa oss till deras sedvanor blandat med hot och forstorelse av var infrastruktur, dranering av vaar ekonomi, brander, ran, valdtakter och mord.

  Till hjalp har de landsforradare som de inom EXPO som nervarderar och skymfar allt svenskt, som forsoker faa medelsvensson att tro att hans kultur ar skit, att allt svenskt ar daligt och ingenting vaert, att han enbart genom att vara svensk ar rasist (och det vill ju ingen bli kallad) och resultatet blir ett passiviserat folk utan framtidstro som stillatigande accepterar standiga inskrankningar i sin frihet och som av vara makthavare tvingas arbeta allt hardare och allt langre for att forsorja var nya adel muslimerna och deras allierade, de arbetsskygga landsforradarna inom Vanstern.

  Ett gott rad -las ‘Londonistan’ och se med egna ogon hur skrammande utvecklingen ar och hur allt foljer samma moenster i Sverige som i Storbrittanien och till viss del Kosovo.

 5. svensk1 skriver:

  Det här var riktigt bra skrivet Ted. Jag hoppas att du hjälper din bror och SD att formulera sig.

  Jag tror SD har mycket att vinna på att verkligen trycka på hur kass Islam är. Särskilt nu efter stockholmsdådet. Jag förstår inte varför SD är så tysta nu.

  Jag vill se någon ge sån här tung kritik och som har karisma. En Geert Wilders för Sverige. Lars Vilks är lite åt rätt håll. Björn Söder har utstrålningen, sen gäller det bara att våga ösa på med tunga fakta.

  SD skulle öka till 15 % på någon månad bara. Men, men kanske bäst att skynda långsamt.

 6. Linn skriver:

  Frid vara över dig!

  Jag kan respektera att du tycker att det är angeläget att diskutera islam, men undrar hur du tänker dig dessa debatter? Ska diskussionen om islam föras politiker emellan, ska man bjuda in islamologer eller ska man även bjuda in muslimer?

  Helt ärligt tror jag att det är jätte bra om man skulle sätta sig ner och diskutera islam, men det finns en problematik eftersom en muslimer inte kan vara talesman för alla Sveriges/världens muslimer. Och det finns en ännu större problematik om man inte bjuder in muslimerna eftersom man givetvis inte kan diskutera islam utan muslimer.

  Men vill du diskutera med en muslim någon gång, så hör av dig!

 7. mmmm skriver:

  Du, Kent Ekeroth, uttrycker självklarheter och insikter som borde vara legio att diskutera här i Sverige.
  Det är mycket i Sverigedemokraternas politik jag inte sympatiserar med, men all heder åt er som vågar ta tag i dessa frågor och ”ta debatten” på riktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s