Gudmundson om SUM, SD och Expo: felaktig jämförelse

Först ska man ju säga att Gudmundson är en av väldigt få journalister i Sverige som faktiskt tar sitt jobb på allvar, eller i alla fall inser att yrket bör behandlas med respekt. Han är den modigare sorten och den mer insiktsfulla.

Men även om han nu råkar vara av den bättre sorten missar han dessvärre fortfarande en del grundläggande saker. Läste nyss följande i hans blogginlägg Sveriges Unga Muslimer låter precis som Sverigedemokraterna:

Faktum är att SUM låter som Sverigedemokraterna (SD), som de brukar klaga när antirasistiska Expo granskar partiets nazistiska kopplingar och förflutna. Som om det vore ett demokratiskt problem att den fria pressen granskar antidemokratiskt inflytande.

Det Per helt missar borde vara uppenbart även för honom. Det ”antirasistiska” Expo granskar inte vår politik idag. De fokuserar på händelser mellan 1988 och 1994 (ungefär). Det vill säga för 16-22 år sedan. Där fokuserar de sedan på sådant som SD inte förnekar – att det fanns en hel del folk med vidriga åsikter med i partiet som sedemera rensats ut. Men Expo tittar inte speciellt seriöst på den politik som partiet för idag eller på de företrädare som partiet har idag. Istället driver de en hyfsat regelrätt smutskastningskampanj.

Vi klagar på Expo för att det istället för ”antirasistisk” snarare är en vänsterextrem tidskrift var syfte är att motverka SD för att vi vänder oss emot mångkulturen och den rådande ordning vad gäller massinvandringen. Vi klagar på Expo för att de inte är ”fria”, utan bemannas (och har bemannats) av kommunister, trotskister och andra former av extrema vänsteråsikter. De bedriver helt enkelt politik.

Att som Per jämföra Expos ”kritik” med att man granskar antisemitiska muslimer som i nutid upprepade gånger för fram rasistiska och antidemokratiska åsikter är dumt, tramsigt och lågt.

Det tror jag faktiskt också Per inser. Frågan är varför han skriver sådant strunt i så fall?

3 reaktioner på ”Gudmundson om SUM, SD och Expo: felaktig jämförelse

 1. Kristofer skriver:

  Han skriver sådant strunt för att han känner att han måste. Det är ett skydd för att inte bli utfryst av den övriga mediapöbeln och bli beskylld som islamofob etc.

  Det finns en massa exempel där folk argumenterar mer eller mindre som SD men som i slutet eller som en bisak argumenterar mot SD eller jämför med SD bara för att ha ryggen fri. Gudmundssons senaste exempel var väl ett de mer uppenbara och sämst formulerade försöken jag sett hittills. Kanske kände han att han belyst och kritiserat en islamist för mycket på sistone.

 2. Mats Dagerlind skriver:

  Det är en riktigt bra artikel Gudmunson har skrivit, en av hans bättre faktiskt. Felet han begår när han jämför dagens granskning av extrema och antidemokratiska strömningar inom islam med Expos granskning av sverigedemokraterna är att Expo lever på att tugga om 20 år gamla minnen från en tid då den högerextrema och våldsinriktade skinheadkulturen firade triumfer i Sverige medan granskningen av islams avarter är en högaktuell fråga. Det sverigedemokrater ”gnäller” om är väl inte ATT Expo granskat SD:s 80-tal utan att Expo fastnat där och återanvänder dessa uppgifter än idag och in absurdum. Att SD mognat til ett invandringskritiskt och sunt nationalistiskt mittenparti vill Expo inte se. Den dagen Sveriges muslimska organisationer nått samma mognad har de också rätt att låta gnälliga om de inte får erkännande för det. Än så länge har de dock en god bit kvar till att förtjäna den respekten

 3. Tyra Valborg skriver:

  Expo är en vänsterextrem organisation som inte borde tas på allvar av någon innan de rensat upp i sina egna led. Såvitt jag vet inhyser de fortfarande den terroristiskt lagde rasisten Tobias Hübinette, även om detta numera aldrig nämns i den offentliga debatten (Stieg Larsson ska vi inte ens gå in på). Samtidigt får denna fina, ”rumsrena” tidskrift ta emot priser och bidrag och fortsätta med sin indoktrinering av Sveriges ungdomar. Det är inte bara fullkomligt obegripligt utan rent utsagt skamligt.

  Vem granskar Expo?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s