JO kritiserar Forum för levande historia, men accepterar morduppvigling mot judar

JO har idag kritiserat Forum för levande historia pga av deras utställning om de Röda Khmererna och det kommunistiska massmordet i Kambodja på 70-talet.  Så här låter det:

JO riktar skarp kritik mot Forum för levande historia. Utställningen ”Middag med Pol Pot” kränkte och förlöjligade enskilda medborgare. […]

Under hösten och vintern 2009/2010 visade Forum för levande historia utställningen ”Middag med Pol Pot”, som behandlade ideo logiska skygglappar och selektivt seende. Utställningen skildrade en delegation som blev inbjuden till Kambodja, dåvarande Demokratiska Kampuchea, av Röda khemererna 1978. Delegationen, bestående av bland andra Jan Myrdal, besökte arbetskollektiv, sjukhus och fabriker. Av de arbetsläger, massavrättningar och förföljelser av intellektuella som pågick, såg svenskarna ingenting. Forum för levande historia ville med utställningen visa hur ideologisk övertygelse kan göra att vi blundar för missförhållanden.

[…]

Både filmen och utställningen anmäldes dock till justitieombudsmannen, JO.

[…]

Nu har JO fattat sitt beslut. Man riktar hård kritik både mot kampanjfilmen och för den integritetskränkning som Hedvig Ekerwald utsatts för.

JO anser att kampanjfilmen avsiktligt utformats för att förlöjliga de som deltog i resan till Kambodja.

Det tycker jag är intressant är att JO, i ett annat ärende, valde att acceptera att muslimer sålde ljudband där man uppmanades att döda judar. Justitiekanslern vid den tidpunkten (2005/2006) sa att det inte var ett brott utan ett inlägg i ”debatten” vad gäller Israel etc.

Men att påpeka hur Jan Myrdal med flera valde att bortse från ett brutalt massmord bara för att de älskade kommunismen så mycket, ja det ska man få skit för. Suck, detta landet behöver hjälp att få lite vett i sig!


4 reaktioner på ”JO kritiserar Forum för levande historia, men accepterar morduppvigling mot judar

 1. Mats Dagerlind skriver:

  Middag med Pol Pot var en tämligen snaskigt och vulgärt utformad kampanj, mer utformad som nåt slags personlig attack på några få svenska västermän från 70-talet än på att redogöra för något större ideololgiskt perspektiv. Den sparkade dessutom in öppna dörrar för oss som var med på den tiden, och om det handlar om att upplysa dagens ungdom om sådant som inträffade före deras tid så blev sannolikt rätt obegripligt med detta personliga fokus på några svenska vänsterikoner.
  .
  Jag tycker Forum för levande historia är en tevksam insitiution öht. Även den förra kampajen om nazismen och Förintelsen kändes tämligen onödig. Detta är saker alla får lära sig i skolan och Göran Perssons initiativ till den var mer nutidspolitiskt orienterat och motiverat av att han ville förbättra relationerna med Israel.
  .
  En mer relevant kampanj i Sverige vore i så fall en där manfokuserar på den nya antisemitismen, dels kanske den från delar av extremhögern (och för tydlighets skull så hänför jag naturligtvis inte SD till extremhögern) men framför allt den antisemitism som kommit med invandringen från Mellanöstern

 2. Ted Ekeroth skriver:

  Jag ser inga problem med att ta upp och visa hur ideologisk insnöade personer kan vara, så till den grad att man förnekar enorma massmord. Det är nog väldigt många som inte var med på den tiden som har väldigt dålig koll på just det FFLH tar upp, kommunisternas massmord, Pol Pot och hur svenska politiker vurmade för detta. Hur många vet att Birgitta Dahl förnekade massmorden? Troligen inte många. Det bör upplysas om.

  Sedan håller jag med dig. Jag anser att man bör göra samma kampanj om islam; ”islams brott mot mänskligheten”. Där finns det mycket att hämta.

 3. Dannie skriver:

  Då vet vi följande:
  mordhot och uppvigling mot judar i modern tid = helt ok enl JO.
  Historieredovisning om blodig kommunism = inte ok enl JO.

  Hycklare, ditt namn är JO.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s