Grundlagsändringen som ingen hört talas om

Riksdagspartierna genomför jus nu en grundlagsändring. Eller rättare sagt – flera ändringar i grundlagen. Hur många vet om det? Extremt få. Anledningen är att det genomförs på ett kuppartat sätt där de verklighetsfrånvända politikerna i Riksdagspartiet gör allt de kan för att svenska folket inte ska få nys om det.

Det krävs antingen en folkomröstning eller att riksdagen röstar igenom förslagen i två omgångar, med ett riksdagsval emellan. Vad de därför gjort nu är att de röstat igenom eländet första gången nu i juni – med knappt så mycket som en notis i svenska tidningar – och de planerar att genomföra fas två nu efter valet. Man lägger alltså upp det för att minimera kritik och debatt om vad som nu sker, genom att så snabbt som möjligt försöka få igenom det med så lite uppmärksamhet som möjligt. Kent rapporterar:

Ändringarna i grundlagen innebär bl a att följande skrivs in:

 • Sveriges medlemskap i EU
 • Att Sverige är ett mångkulturellt land

[…]
Som det är nu smyger Riksdagspartiet in en förändring av grundlagen som jag inte tror att många svenskar ens känner till, där nu Sveriges medlemskap i det odemokratiska, överstatliga EU skrivs in.

Det är proposition 2009/10:80 det handlar om, där det står:

10 § Sverige är medlem i Europeiska unionen. Sverige deltar även inom ramen för Förenta nationerna och Europarådet samt i andra sammanhang i internationellt samar- bete.

Det föreslås även att:

Det föreslås att kravet på svenskt medborgarskap sedan minst tio år för statsråd tas bort.

Bestämmelsen begränsas till att föreskriva att statsråd ska vara svenska medborgare.

Den första omröstningen gjordes nyligen, den 2 juni med ett bifall, och den andra omgången kommer alltså enligt DN göras i höst. Dock är det betänkande 2009/10:KU19 som det röstades om (en modifierad variant av propositionen).

Det genomförs alltså en grundlagsändringen utan att svenska folket blivit informerat, en grundlagsändring som dessutom är vidrig i innehåll – man skriver in medlemsskapet i EU i grundlagen, vilket i sig är en bisarr sak. Ska det vara en del av vår grundlag? Vad har medlemsskap i en organisation med vår grundlag att göra?

Det är upprörande att politiker är så demokratihatande så detta genomförs på detta odemokratiska sätt och att media håller tyst om det.

DN

6 reaktioner på ”Grundlagsändringen som ingen hört talas om

 1. Mats Dagerlind skriver:

  Vi får kanske vara glada att det inte står ”Sverige är underordnat Europas Förenta Stater” och att man inte samtidigt ändrar grundlagens portalparagrafen till ”All makt i Sverige utgår från Bryssel” – även om det faktiskt vore ärligare mot bakgrund av den alltmer galopperande federalistiska utveckling EU genomgått sedan vi gick med.

  Exakt hur lång tid man ska ha varit svensk medborgare för att få sitta i regeringen vet jag inte. 10 år känns på ett sätt betryggande men det kan samtidigt vara en falsk trygghet. Den muslim från MENA som får sitt medborgarskap utan krav lär knappast vara assimilerad ens efter 10 år.

  Det viktiga är att skärpa kraven ordentligt för svenskt medborgarskap och att förvärvade medborgarskap ska kunna återkalla om de erhållits på felaktiga grunder och kunna anses förverkade om man gör sig skyldig till kriminella eller antisvenska handlingar.

 2. Ina skriver:

  Hej, det stämmer! Jag har inte sett någon ordentlig debatt om de föreslagna grundlagsändringarna varken i TV eller de båda rikstäckande dagstidningarna. Det har varit altför lätt att missa dessa ändringar. Ändringarna sker dessutom på väldigt många punkter och det tar lång tid att sätta sig in i alla. Grundlagen är vår viktigaste lag som allting bygger på. Det är ju bra då att vi fått ett nytt riksdagsparti som håller lite koll på demokratin.
  Det stämmer också att grundlagsändringar ska föregås av antingen folkomröstning eller två riksdagsbeslut med ett val emellan.
  Om dessa ändringar går igenom bör de kunna ogiltighetsförklaras som olagliga. De bryter inte mot lagens bokstav, men väl mot lagens anda. Vitsen med att det krävs två riksdagsbeslut och ett riksdagsval emellan, är ju att medborgarna ska kunna ta ställning till ändringarna via valet. Grundlagsändringar ska därför utannonseras i god tid före ett val så att medborgarna hinner sätta sig in i dem och debattera och det får inte vara för många ändringar på en gång. Det har inte utannsoreats i god tid och ändringarna är för många för att man genom val ska kunna ta ställning. Jag vet dock inte i vilken instans man kan överklaga, det kanske våra nya riksdagsledamöter vet och kan göra?
  Med vänlig hälsning
  Ina

 3. Sture Svensson skriver:

  Detta låter inte särskilt trevligt, men vad kan man göra för att detta inte skall ske?

 4. Valentin Lundmark skriver:

  Är det möjligt att man får gå bakom ryggen på svenska folket med sådana här stora frågor ???
  Är Sverige verkligen en demokrati
  eller har vi blivit en diktatur ???
  Detta börjar likna DDR dvs att folket inte har någon talan.
  Nu är det dags att visa svenska folket att ni faktiskt är folkvalda och inte kör över folket en gång till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s