Barn som mänskliga sköldar – igen

Förra veckan blev det lite liv om det faktum att SD Landskrona publicerade en bild på en flicka som användes som mänsklig sköld i samband med den våldsamma ”demonstrationen” mot Sverigedemokraterna. Mattias Karlsson skriver:

Att man publicerar bilder ifrån en våldsam motdemonstration och även i bildform lyfter fram det faktum att motdemonstranterna använde sig av små barn i sin antidemokratiska kamp tycker jag är naturligt.

[…]

Den man som nu framställs som ett offer, en orolig pappa som vill skydda sin dotter (vad hon ska skyddas mot är dock något oklart, det finns ju knappast någon Sverigedemokrat som känner något annat än medlidande och sympati med denna lilla flicka), tog medvetet med sig sin 6-åriga dotter till en motdemonstration som han visste skulle bli stökig och våldsam. Han tog inte med sig sin dotter ifrån platsen när de övriga motdemonstranterna började kasta mynt, ägg och småstenar. Han tog inte med sig sin dotter ifrån platsen när polisen uppmanade dem att avlägsna sig och förklarade att alla som stannade kvar riskerade att bli gripna. Han stod kvar med sin dotter när kravallutrustad polis närmade sig för att avlägsna de antidemokratiska demonstranterna. Han tvingade till och med sin dotter att vara kvar efter det att motdemonstranterna hade börjat misshandla oskyldiga sverigedemokrater och efter det att hans dotter börjat storgråta i panik av rädsla för polishundarna som närmade sig.

Sedan påpekar Mattias precis det jag tänkte på, nämligen att det inte är första gången man det ser i Sverige. Förra året, i samband med att en pro-israelisk demonstration blev attackerad av en arabisk mobb, såg man exakt samma sak – fädrar som tar med sig sina småbarn.

Anledningen är uppenbar – det är för att förhindra polisingripanden. Taktiken fungerar. Jag anmälde Malmöpolisen och Ulf Sempert för den extremt dåliga hanteringen av de attackerna som den pro-israeliska demonstrationen fick utstå sist. I svaret till JO skriver Ulf Sempert följande (sida 5 i hans yttrande):

I demonstrationen, som slutligen bedömdes uppgå till cirka 500 personer, finns ett icke ringa inslag av såväl barn i olika åldrar som vuxna med barnvagn samt ett flertal äldre människor. […]

Efter att fyrverkeripjäsen avfyrats övervägde polisinstatschefen möjligheten att hos kommenderingschefen hemställa om beslut att upplösa motdemonstrationen enligt ordningslagen 2 kap 23 §. […] Polisinsatschefen hade också att ta hänsyn till att det våld som troligen skulle ha behövts användas för att verkställa ett sådant beslut samt den överhängande risken för skador på de barn, äldre och flera hundra icke våldsutövande deltagarna…

Taktiken fungerar. Samma taktik används på andra platser (se bara på arabernas användning av mänskliga sköldar i Israel).

Här är bilder från demonstrationen i jan 2009.

Sexåring hängs ut av SD – DN.se

SD hänger ut 6-åring.

Sexårig flicka hängs ut av SD – Nyhetskanalen.se – Sveriges …

Sexåring hängs ut av SD | Inrikes | SvD

Sexåring hängs ut av SD – Sverige – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s