Svensk journalistik i ett nötskal till – ang bomben i NYC

Uppdatering:
Enligt amerikansk media har de arresterat en man från pakistan med namn Faisal Shahzad, som är misstänkt för att ha kört bilbomben till Times Square i New York. Läs mer på New York Times.
____________

Läser återigen hur DN/TT rapporterar om bomben på Times Square i New York. Amerikanska myndigheter tror inte det är muslimska terrororister och TT väljer att beskriva det hela på detta sätt:

En filmsekvens visar en vit man i 40-årsåldern som polischefen Raymond Kelly sade uppträdde skumt.

Observera här att de är noggranna med att påpeka att mannen är vit. Hade han varit svart, gul eller framför allt från mellanöstern hade TT/DN aldrig skrivit ut hudfärg. Det har ju, som bekant, inget med saken att göra har vi fått lära oss. Landskrona-mordet är ju ett exempel, det finns en massa andra och redaktörer för tidningar har själva sagt att det ju inget har något nyhetsvärde att rapportera om hudfärg. Men är mannen vit är det högst relevant.

Men då vet vi alla: om de inte rapporterar om hudfärgen kan man nog misstänka att förövaren inte är vit…

Notera här att det givetvis inte är hudfärgen i sig som har med saken att göra, utan snarare vad det kan berätta om personens bakgrund (kultur, religion etc) och därmed ev ge en fingervisning om vilka motiv eller förklaringar som kan finnas.

3 reaktioner på ”Svensk journalistik i ett nötskal till – ang bomben i NYC

 1. Hans P. skriver:

  Wow, till och med när det tydligen är vita som begått ett brott lyckas du ändå vinkla det så det gynnar ditt skämtpartis agenda. Fantastiskt.

  För övrigt anses det viktigt att peka ut att förövaren troligtvis var vit just därför att alla automatiskt antar att terroristbrott som begås i USA har sitt ursprung i islamistiska terrororganisationer. Artikelns syfte var just att påpeka att inget indikerar detta i nuläget och därigenom undvika att ytterligare kriminalisera en utsatt grupp.

  Men det är inget jag förväntar mig att du och dina babianer till anhängare förstår…

 2. Sven skriver:

  Det kan ju också vara så att de skriver ut hudfärgen för att en 40-årig vit man har antagligen ingen kontakt med talibanerna.

 3. Ted Ekeroth skriver:

  Som sagt, när det passar svensk media då är det ok att skriva ut hudfärg. I andra sammanhang resonerar man att det på inget sätt har betydelse för sakfrågan. Men era korkade kommentarer visar med all tydlighet att ni inte läste vad jag skrev. Jag har inget emot att man skriver ut hudfärg eller annat som kan ge information om bakgrund etc.

  Min poäng var att svensk media resonerar olika beroende på om den misstänkta förövaren är vit eller inte. Är han vit – då kan man skriva ut det. Är han inte vit, ja då ska man def inte skriva ut det för det har ju ingen betydelse på något sätt, som de brukar säga.

  För övrigt: Faisal Shahzad har arresterats på JFK i New York, en man från Pakistan. Vi får väl se om de plockat rätt person.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s