Anhöriginvandringskrav skärps… inte.

DN rapporterar om att kraven för anhöriginvandring skärps:

Kraven för anhöriginvandring har skärpts. Personer med uppehållstillstånd som vill få anhöriga till Sverige måste ha minst 4549 kronor kvar i inkomst efter att skatt och hyra är betald, rapporterar Sveriges radio.

Dessutom måste bostaden vara av en viss storlek och standard. Hur bostaden behöver se ut är däremot oklart, ett faktum som har gjort många kritiska.

Men sedan inser man hur meningslöst det verkar vara:

Försörjningskravet har sedan 2008 mött kritik från flera organisationer och från oppositionspartierna. Därför berörs nu inte barnfamiljer och flera flyktinggrupper av de nya reglerna.

Tada. Låt mig gissa: irakier,  afghaner, somalier och säkert muslimer i allmänhet undantas från dessa regler? Migrationsverket har svaret:

Försörjningskravet gäller inte dig som:

 • är medborgare i Sverige, annat EES-land eller Schweiz
 • har permanent uppehållstillstånd och vistats i Sverige i minst fyra år med uppehållstillstånd för bosättning
 • är barn under 18 år
 • fått uppehållstillstånd som flykting eller har beviljats flyktingstatusförklaring
 • fått uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande eller har beviljats status som alternativt skyddsbehövande
 • har särskilda skäl, till exempel långvarig nedsättning av arbetsförmågan på grund av sjukdom.

Du är också undantagen om du fått uppehållstillstånd somskyddsbehövande i övrigt enligt 2005 års utlänningslag och beslutets fattats före 1/1 2010 om skälen för beslutet är att du:

 • känt välgrundad fruktan för att straffas med döden eller utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig behandling
 • behövt skydd på grund av yttre eller inre väpnad konflikt.

Försörjningskravet gäller inte heller om det är ditt barn som ansöker om uppehållstillstånd eller om ditt barn ansöker tillsammans med sin andra förälder.

Kort sagt – det är ett skämt. Ovanstående punkter innebär att allt och alla så kallade ”flyktingar” undantas från reglerna. Tandlöst, meningslöst.

2 reaktioner på ”Anhöriginvandringskrav skärps… inte.

 1. Henrik skriver:

  Man kan fråga sig varför man ska behöva anhöriginvandra om man nu är släkt med en flykting och högst troligt kommer fån samma område och om dem nu inte gör det, borde då det inte betyda att ”flyktingen” från början kunde bott hos sin släkt?

 2. Gunnar i Stockholm skriver:

  Hej Ted,

  Jag hittade ingen mejladress till dig. Därför skickar jag ett meddelande till dig den här vägen i stället.

  Jag antar att du har lyssnat på ”Lördagsintervjun” i SR:s P1 (den 17 april) med SD:s partisekreterare Björn Söder. Själv blev jag både försvånad och besviken. I ämnet ”religiösa symboler” förespråkar Björn Söder tydligen ett generellt förbud mot alla former av religiösa symboler i skolor, på vårdcentraler och i andra offentliga lokaler.

  Jag förstår motviljan till att behöva se muslimska slöjor i olika former i offentliga verksamheter. De ger mig kalla kårar och obehagliga associationer till islam och islamistisk extremism (kanske är jag en ”islamofob”?). Men det är inte rimligt att vanliga, små kors runt halsen ska ingå i ett sådant förbud mot religiösa symboler. Det är verkligen att kasta ut barnet med badvattnet!

  Björn Söders resonemang rimmar minst sagt illa med SD:s tidigare vurmande för kristna traditioner och den kristna kulturen. Förhoppningsvis kan du förklara den här frågan för mig. Kanske är Björn Söder rent allmänt religionsfientlig? I så fall finns det all anledning för många av exempelvis Kristdemokraternas tidigare väljare att dra öronen åt sig…

  Mvh

  Gunnar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s