VT-kolumn: arabisk glorifiering av mördare glöms, om Israel bygger bostäder blir det liv

I Västerviks-tidningen kan man läsa en bra kolumn idag, Så, nu var det sagt:

”I det svenska mediaklimatet, där den palestinska myndighetens officiella glorifiering av terrorism helt tystas ner, medan det israeliska inrikesministeriets godkännande av byggplaner (ve och fasa!) orsakar ramaskri, är det tämligen lönlöst att göra anspråk på att vara en opartisk journalist”. Det skriver Paul Widén i fredagskolumnen nedan.

Den 11 mars 1978 landsteg 12 palestinska terrorister på stranden utanför kibbutzen Ma?agan Michael mellan Tel Aviv och Haifa. Gruppen, ledd av Dalal Mughrabi, kom med gummibåtar från Libanon och hade med sig automatgevär, granater och sprängämnen. Planen var att ”döda tills de själva dödas”. Fyra timmar senare hade 37 israeliska och en amerikansk medborgare ömsom skjutits, sprängts eller bränts upp längs med landsvägen mellan Tel Aviv och Haifa. Över 70 människor skadades. Attacken är fortfarande den blodigaste terroristattacken i Israels historia.Den 11 mars 2010, 32 år efter attacken, invigdes ett torg uppkallat efter Dalal Mughrabi i staden Ramalla på Västbanken. I ceremonin deltog representanter för den palestinska myndigheten, som lovprisade terroristattacken som ”ärofull” och ”hjältemodig”.

Nyheten om den palestinska myndighetens makabra glorifiering av en massmörderska nådde dock inte svenska nyhetskonsumenter. Det som i stället fick de feta rubrikerna i svensk press var det faktum att Israel samma dag offentliggjorde planer på att bygga 1 600 lägenheter i Östra Jerusalem. Till och med annars ganska sansade ledarskribenter gick i taket i Sverige: ”Israel fortsätter provokationerna.”

[…]

Det krävs en anmärkningsvärd
disassociationsförmåga att i detta sammanhang göra den journalistiska bedömningen att detta frapperande faktum alltid och för evärdig tid saknar nyhetsvärde, men den görs varje dag på svenska nyhetsredaktioner: ”Palestinsk hatpropaganda (årligen finansierad med över 700 miljoner svenska skattekronor) – öh… ointressant; judar bygger hus – nä nu djæflar!”

Läs hela texten här.

4 reaktioner på ”VT-kolumn: arabisk glorifiering av mördare glöms, om Israel bygger bostäder blir det liv

 1. Uffe skriver:

  Det hela kanske är anmärkningsvärt för de som ännu inte klarat av att koppla ihop Israels fortsatta expansion med uppkomsten av nya Dalal Mughrabi.

  För resten av oss, tja business as usual där nere.

 2. Ted Ekeroth skriver:

  Det är anmärkningsvärt att personer fortfarande inte kan ta till sig historisk fakta, och se igenom arabisk propaganda.

  Din lösa referens till att ”uppkomsten av nya” massmördare är ganska vansinnig. Det är som att säga ”uppkomsten av nya Hitler:s” pga av en påstådd ”expansion”. Ungefär samma sak, då de båda herrarna hade samma mål.

  Du har en del att lära om konflikten i allmänhet och islam i synnerhet.

 3. Uffe skriver:

  Lite tragikomiskt att du skall värdera alla påståenden. Det spelar ingen roll i mitt påstående vem som skulle ha ”rätt” eller ”fel”.

  Israels beslut att fortsätta att expandera borgar för att nya terrordåd kommer som ett brev på posten. Så är det. Något omvänt förhållande finns inte, dvs att all terror skulle omedelbart upphöra om man inte byggde husen.

  Ps. Denna gång var det du som först nämnde Hitler. (I did it once but I think I got away with it) :p

 4. Ted Ekeroth skriver:

  Fawlty Towers, sjukt bra =)

  Men saken är den att det du kallar ”expansion” är inget annat än att de bygger bostäder åt sina medborgare i sitt land. Jerusalem är inte en ”bosättning”.

  Det är ingen som beklagar sig när araberna bygger på ockupera mark, ”Västbanken” och Gaza. ett omvänt förhållande finns inte, men det har inget med att bygga hus att göra och det är det du och många med dig missar.

  Det selar ingen roll om Israel inte hade byggt en enda friggebod i hela Israel någonsin igen – terrorattackerna och utplåningsförsöken hade fortsatt ändå. Varför? Jo, för att det har inget med land eller mark att göra. De drivs av ideologin islam och det innebär att de (judarna) ska bort med alla medel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s