Turkiets exempel

Uppdatering 2010-02-22:
Turkisk polis gjorde nyss ett tillslag mot turkiska generaler som planerade en kupp med den sittande muslimska regeringen.
DN
———————

Turkiet framhävs ofta som ett exempel på en muslimsk demokrati av apologeterna. Man menar att eftersom Turkiet är en demokrati som inte fallit till sharialagstiftning och andra muslimska företeelser bevisar det att islam kan moderniseras och att det finns utrymme för en muslimsk stat att vara demokratisk och västerländsk.

Problemet med det påståendet är att man då helt bortsett från varför Turkiet lyckats bibehålla en sekulariserad stat, nämligen det faktum att om det inte vore för militären i landet hade Turkiet inte alls haft samma utveckling. Militärjuntan har sett till att islamister, som hotar den sekulära karaktären som Mustafa Kemal Atatürk definierade, inte fick komma till makten. Detta har skett ett flertal gånger, 1960, 1971, 1980 och 1997 och är anledningen till att det inte gått överstyr.

Dessvärre har Turkiets militär tappat kontrollen allt mer de senaste åren till fördel för det nu regerande muslimska partiet AKP. Det återspeglas i Turkiets allt mer islamistiska inriktning vad gäller utrikespolitiken där man närmar sig Iran och Syrien och bryter helt med Israel – en nära allierad sedan länge. Erixon skriver om hur rättsväsendet, där t.ex. justitieministern lägger ner utredningar mot Muslimska Brödrarskapet, man skyddar islamister.

Erixon har haft en viss bevakning av ärendet, och tar upp just denna distanisering från Väst som nu pågår:

Turkiet har inbjudit Syrien, en ökänd förbrytare av mänskliga rättigheter – att delta i militära övningar, samtidigt som det långvariga militära samarbetet med Israel bröts i början av oktober. […]

Och detta är inte enstaka undantag från det regerande islamistpartiet AKP:s sida, skriver Soner Cagaptay:

Men AKP:s utrikespolitik har inte blivit sympatiskt inställd gentemot alla muslimska stater. Partiet har snarare visat solidaritet med islamistiska, antivästliga regimer (exempelvis Qatar och Sudan) medan man avvisar sekulära, västvänliga muslimska regeringar (Egypten, Jordanien och Tunisien).

Daniel Pipes skriver att:

Is Turkey going Islamist? Is it on the road to implementing Islamic law, known as the Shari’a?

I replied in the affirmative to these questions in a symposium at FrontPageMag.com a month ago. Turkey’s Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan, I wrote, plans to undo the secular Atatürk revolution of 1923-34 and replace it with the Shari’a. I predicted the leadership of his Justice and Development Party (known by its Turkish initials, AKP) will use the democratic process only so long as this serves its purpose. It will circumscribe, or even terminate, political participation when the right moment comes. The end result, I predicted, could be an ”Islamic Republic of Turkey.”

Jag skulle vilja påstå att Turkiet kunnat bibehålla sin sekulära karaktär beror inte på att islam är förenligt med en sekulär stat utan snarare att militären haft kraft nog att inte låta Turkiet falla till islamisterna. Dock finns det många tecken på att deras inflytande minskar snabbt, vilket kommer leda till, som Pipes säger, en islamistisk stat.

SVD DN SDS

En reaktion på ”Turkiets exempel

  1. MMLK skriver:

    Är Qatar ”islamitisk” och ”antivästligt”? Det stämmer ju inte för fem öre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s