Kommentar som exemplifierar problemet

anti-islamiseringsfondens blogg kom idag in en kommentar enligt följande:

haha .. ni folket är ett skämt.. vi kommer ju plundra erat land andå.. försätt me såna möte så att ni 20-30 personer kan dyka upp.. vi kommer ju ta över landet andå.. hahaha.. plundra sverige !!!!

och en till av samma person:

döda judar istället hahaha.. hitler försokte iallfall.. ni svenskar är ju rädd från era egna skuggar .. neutrala fegisar

Svenskhatet och antisemitismen bland vissa grupper är utbredd och påtaglig. Tydligare kan det inte bli.

2 reaktioner på ”Kommentar som exemplifierar problemet

 1. Fredrik skriver:

  Hej Ted,

  Jag snubblade in på din blogg och läste lite grann. Fascinerande läsning måste jag säga. Vi har inte många värderingar gemensamt och jag skulle vilja invända mot mycket. Men jag tänkte begränsa mig lite.

  Under fliken ”Vad jag tror på” likställer du islam med nazism. Du menar att deras gemensamma faktor är att de båda bekämpas av det du kallar den civiliserade världen. Du har fel. Medan nazism är en ideologi med mindre än hundra år på nacken är islam en världsreligion som funnits sedan sent 500-tal. Islam har genomsyrat alltifrån den moderna vetenskapen till språket vi svenskar talar, och då menar jag rikssvenska. 1,5 miljarder människor utövar islam idag och de skulle enligt dig inte tillhöra den civiliserade världen? Har du en egen tolkning av den civiliserade världen, är det kanske en definition som utesluter islam? Ditt cirkulära argument går inte ihop och det märks att du blir frustrerad. Så frustrerad att du tar till desperata metoder.

  Det är retoriskt knep att nämna något du, Ted, tycker är dåligt (islam) och nazism i samma mening, eftersom nazism är ett ord som i mångas öron klingar dåligt. Knepet är en typ av genetisk argumentation och kallas på engelska ”guilt by association”. Retorik sägs ha uppkommit i Grekland på 300-talet f.Kr. Detta är långt innan historia ens skrevs i Sverige, landet du menar att du försvarar. Faktum är att nazism har mindre med islam att göra än med dina egna högst främlingsfientliga värderingar.

  Hoppas på en sakligare diskussion i fortsättningen. Tack.

 2. Ted Ekeroth skriver:

  Hej,
  nej jag anser att dina invändningar är helt felaktiga.

  Jag likställer islam och nazismen, ja. Men att likställa dem i vad som är relevant är inte samma sak som att påstå att de är identiska kopior i alla avseenden och du argumentera ”mot mig” genom att påpeka att islam funnit i 1400 år och nazismen i ca 80 år. Det vet jag uppenbarligen också, men det är inte det som saken rör.

  Som jag skrivit flera gånger på olika bloggar och platser är grundelementen väldigt lika grundelementen inom nazismen under Adolf Hitler. Det är således inget retoriskt knep men däremot ett effektivt sätt att få folk att förstå vad jag pratar om. PRoblemet är nämligen att folk säger ”inget är svart och vitt” – de försöker relativisera olika händelser ”in absurdum”. I kulturrelativisternas värld finns inget ont eller gott, ingen gör dåligt (förutom vi själva då) och ingen kultur kan vara dålig. Genom att peka på nazismen och säga ”Jo, det finns def situationer som är svart-vita och det finns def ideologier som är brutala och bör bekämpas” kan man enkelt slå hål på deras ord om att ”inget är svart-vitt” eller effektivt motbevisa att det inte finns rörelser som måste bekämpas.

  Vilket leder mig till nästa punkt: islam är politik, islam är en ideologi också det likt nazismen under Hitler. Det är samma fanatism, det är samma blinda fokus på Hitler (eller Muhammed) och hans idéer. Du kallar det en religion, och den har def en religiös komponent men det spelar mindre roll. Jag skrev en artikel en gång, ”Åsikter är åsikter, Malm” där jag trycker på just det – jag bryr mig inte alls om de kallar det för religion, politiskt parti, sekt, ideologi, kafferep – åsikter är åsikter.

  Kan en ideologi förkastas (som nazismen) så kan en religion också förkastas – det handlar bara om åsikter och hur det praktiseras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s