Ökad anmälningsbenägenhet?

Jag tycker det är komiskt – och sorgligt på samma gång – att se hur media gör allt de kan för att förmedla bilden av att det inte begås fler brott i Sverige – vi blir bara mer benägna att anmäla dem sägs det. Förlåt, media och BRÅ tillsammans om man ska vara helt korrekt. Jag såg nyheterna ikväll där de rapporterade precis detta:

Antalet anmälda våldsbrott har ökat med 50% de senaste 10 åren. Det visar nya siffror från BRÅ. Även antalet bedrägeriet har fördubblats och anmälningarna om olaga hot, ofredande och sexualbrott är fler. Statistisken gäller alltså anmälda brott.

De påpekar alltså att det rör sig, enligt dem, anmälda brott. Det är viktigt för oss dumma människor som ska rösta att förstå att det inte är en faktiskt ökning! I ett annat inslag, där kontentan var densamma, tillades också att man ”tror inte” att det är en faktiskt ökning. Man vet alltså inte, utan utgår kallt från att vi bara börjat anmäla mer.

BRÅ har upprepade gånger deklarerat att det är förändringar i lagen som är orsak till den ”ökade anmälningsbenägenheten”. De menar då att det är fler handlingar som klassas som brott och därmed en naturlig ökning i antal anmälda brott. Men hur BRÅ anser att svenskar har en större benägenhet än t.ex. norrmän eller andra i Europa förklaras inte, man bara konstaterar att så är fallet.

BRÅ:s trovärdighet har skadats tidigare, när flera personer kritiserat dem för friserade eller missvisande siffror ämnat att blidka regeringen, som de arbetar för. Mattias Karlsson hade lite mailväxling med BRÅ förra året i samband med att BRÅ menar att muslimska män inte alls är överrepresenterade i statistisken vad gäller sexualbrott. Han citerar där följande:

– Det är katastrof överallt på BRÅ. Rapporterna som de gör är filtrerade, det utövas censur. BRÅ:s uppdrag är att serva regeringen med forskning och kunskap. Det gör de inte. BRÅ tillhandahåller istället önskad information på beställning av justitieministern och departementet

Kan man kanske misstänka att BRÅ fortsätter trenden?

DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s