Räknelek med 7000 dollar

Angående afghanen som betalade 7000$ för att ta sig hit gjorde en vän gjorde ett par snabba beräkningar:

Enligt IMF 2008 hade Sverige 37334$ och Afghanistan ligger på 760$. Översättar man då 7000$, som han då skulle ha lånat, kan man kanske räkna såhär:
(7000$ i Afghanistan / 760) * SverigesBNP = (7000$ / 760) * 37334 ~= 343865$
7 SEK per dollar ger: 343865 * 7 = 2407060 kr ~ 2.4 miljoner kronor

50 000 kr här i Sverige motsvarar ca 2.4 miljoner kronor, omräknat i Afghanistans BNP. Låter högst rimligt att man fixar fram det av någon vän lite snabbt.

2 reaktioner på ”Räknelek med 7000 dollar

 1. Mimmi2 skriver:

  Ted du börjar anta en pajaskaraktär nu:
  1. Man kan absolut inte grunda pengars värde på vad BNP är. Gör om samma räkning med dollar franc, pund och euro och kolla vad du får då,. Är euron olika värd beroende på vilket land man kommer till?….herregud, skärp dig. I en fråga som handlar om kapital mäter du på årsinkomst som om inget hade hänt.
  2. Värdet på pengarna är helt irrelevant för sakfrågan då killen om vi ska tro på de delar som ligger till grund för bedömningen med stor sannolikhet har de skäl som krävs. Hur skulle du själv uppleva att bli hotad av talibaner i Afghanistan?
  3. Varför hakar du upp dig på petitesser som är irrelevanta för sakfrågan hela tiden. Skyll inte på killen för att en liga ligger bakom det eventuella priset. Granska istället vad som görs för att få fast såna här smugglare. Där ligger det stora problemet. Det är ett problem för SVerige likväl som ett problem för stora delar av EU. Likväl är det en inkomstkälla för somliga inom EU…

 2. saddamhuissan skriver:

  Mimmi2 euro vad då euro. Världs valutan heter dollar. Och det går alldeles utmärk att räkna som i exemplet i fråga. När man var ute och reste vad det ett snabbt sätt att sätta sig in i var saker och ting kostade när man kom till ett nytt land. Annars var det lätt att bliva blåst.
  För att återgå till den mystiska gossen från Afganistan. Satt inte han i flyktingläger i Iran? Med hela familjen. Då tycker man det skulle vara svårt att låna pengar av bekanta i Afganistan. Man får nu ser det mer som en affärs ide. Dem 7000 dollarna har för räntats sig väl. Och kommer att kunna betalas igen. Sådana här stora belopp finns bara inom narkotikahandel i Iran och Afghanistan. Så han får nog passa sig så han inte hamnar i bagarluckan på någon utbränd bil. När vi ändå håller på med beräkningar. Är det någon som kan på ett ungefär beräkna vad denna familjen kommer att kosta staten innan dem kan försörja sig själva?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s