Afghanen på t-centralen – stämmer hans historia?

Läser på Politiskt Inkorrekt om en påstådd 17-årig afghan som blivit lämnad på t-centralen i Stockholm efter att ha ”flytt” från Afghanistan.

Följande stycken har PI satt ihop, och är saxat ur texten på VF. Det finns ett par rader i artikeln från VF som får mig att ana ugglor i mossen, se mina kommentarer nedan.

Sedan några veckor tillbaka bor 17-årige Asif Saadat i Filipstad. Han kommer från Afghanistan och fick ensam fly för sitt liv när talibanerna hotade att döda honom.

Asif Saadat är shiamuslim och tillhör hazarerna, ett minoritetsfolk i Afghanistan som härstammar från Mongoliet. Tillsammans med två bröder och en syster växte Asif upp i provinsen Helmand. Den ligger i sydvästra delen av landet och är numera ett välkänt talibannäste, där opiumod-lingarna avlöser varandra. Pappan i familjen drev en bokhandel och mamman odlade grönsaker och skötte hemmet.

– Jag betalade 7 000 dollar (49 000 SEK) för att fly. Pengarna lånade jag av en vän till pappa. Eftersom min familj inte hade någon möjlighet att betala tillbaka dem, har jag varit livrädd för att pappas vän skulle kräva min syster i utbyte. Sådant är vanligt i Afghanistan.

För sina 7 000 dollar bad Asif människosmugglare att ta honom till ett lugnt land. Efter att ha åkt gömd i personbilar, under lastbilar, paddlat kanot, vandrat över berg och ridit på hästar, blev han fyra månader senare avsläppt på T-centralen i Stockholm.

– Jag frågade en kvinna var jag var någonstans. ”T-centralen”, sa hon. ”Jo, men i vilket land?”, frågade jag.

Den natten sov Asif på tågstationen. Dagen efter gick han till Migrations-verket. Ett permanent uppehållstillstånd beviljades sex månader senare. Sin mamma och sina syskon har han inte sett på två och ett halvt år. Om allt går vägen sitter familjen dock på ett plan till Sverige inom några veckor.

– Just nu bor de i flyktingläger i Pakistan. Filipstad var den enda staden som ville ta emot dem, därför flyttade jag hit.

Kort efter intervjun kom Asifs mamma, syster och lillebror till Filipstad. Storebrodern är kvar i Afghanistan, ingen vet var. Asif berättar att familjen trivs bra i Värmland och är mycket lyckliga. Syskonen ska börja skolan och mamman vill gärna studera svenska och gå en matlagningskurs. Asif har flyttat från Bergslagaren och bor nu med familjen i ett radhus.

För det första, han bara lånar 7000 dollar ”av en vän” sådär rakt upp och ner? Hur många svenskar kan bara låna ca 50 000 kr rakt upp och ner från en vän?

För det andra, på vilket språk frågade afghanen kvinnan på tågstationen om var han var någonstans? Pashto? Dari? Eller var det svenska eller engelska kanske? Är engelska-kunskaperna utbredda i Afghanistans talibanfäste?

För det tredje, när han fick svaret ”T-centralen” och han svarade ”Jo” börjar man undra – vet han vad ”t-centralen” står för? Vad betyder ”t-centralen” för en afghan som troligen aldrig sett ett tåg i hela sitt liv förut? Enligt vad man läser ovan var det ju uppenbart för denna afghan att han var på ”t-centralen” – han vill bara veta i vilket land denna tunnelbanestation ligger i!

För det fjärde, Centralhallen stänger 00.15, övre hall för pendeltåg och nedre hall för tunnelbana stänger senast 02.15 och det öppnas inte upp igen förrän 05. Dessutom finns det väktare som går runt och kontrollerar att ingen sover på stationen (eller gör annat man inte ska göra där). Frågan blir då – hur i hela friden kunde en afghan sova på stationen sådär utan vidare?

För det femte, fick han med sig en vägbeskrivning på pasthu om var Migrationsverket ligger i förhållande till den i Afghanistan välkända t-centralen?

Uppdatering:
En bra kommentar på PI kommenterade det där med kanotpaddlingen: har smugglarna en plats där kanoterna bara väntar? Vad hände med kanoten efter att han paddlat till ”sluthållplatsen” för paddlingen? Var det nån som plockade upp den där? Och paddlade de tillbaka den åt honom då, för nästa flykting? Om de inte gjorde det kunde de lika gärna tagit med honom på annat håll.

11 reaktioner på ”Afghanen på t-centralen – stämmer hans historia?

 1. Humania skriver:

  Herregud! För det första: Resan var lång och går genom Europa, efter vägen finns väl det mesta som finns i VÅRT moderna samhälle. För det andra: I Afghanistan kanske inte människor är så egoistiska utan kan hjälpa andra om dom har möjlighet. Afghaner är MYCKET generösa med det dom har. För det tredje: Det här radhuset är ju inget PALATS precis. Det är gammalt och nedslitet men för dem är det ändå ett hem. För det fjärde:Den här killen har lärt sig svenska nästan helt perfekt och kommer garanterat att bli en tillgång i vårt samhälle inom en snar framtid. Betr. hans ålder och utseende: Unga i Afghanistan jobbar från tidig ålder vilket också sätter sina spår i deras utseende,deras dgr är ofta en kamp för överlevnad. Har ngn här provat på det livet? Att han kunde fråga om om vart han befann sig på T-centalen är väl inte så svårt om han tolkat åt amerikanerna och lärt sig engelska.Jag skäms över alla trångsinta,egoistiska människor som skrivit här. Ni är en skam för hela mänskligheten!

 2. Mimmi skriver:

  Det finns också skäl att undra hur en fattig student, plötsligt har råd med ett radhus i Värmland.
  Vem betalar amorteringarna och den ekonomiskt *ryggknäckande* dyra elen? Svenska studenter unnas inga radhus, inga betalda bostäder alls, för att vara noga. Studielån och extraknäck är vad som gäller, eller att bo hemma och till sin skam behöva snylta på föräldrarna tills man är medelålders… Nå. De flesta svenskar har inte råd att varken köpa-, och hushålla ett hus, öht, fast de arbetat hårt i hela sitt liv.
  Men här glider en invandrar in på räkmackan…i arbetslöshetens Värmland, därifrån de som är födda tvingas avflytta (mot sin vilja) för att ta arbete och/eller ha ”rätten” få till a-kassa.

  Detta är saker som sticker i ögonen på folk. Det är en sak att hjälpa folk att överleva, en annan att tvingas sänka sin egen standard till under existensminimum för att förse invandrare (i snabbt stigande antal) med bekvämligheter, förmåner och lyx.

  Det är förödmjukande. Diskriminerande. Demokrati är att ALLA som lever här ska ha samma fördelning mellan lika rättigheter och skyldigheter.

  Det borde finnas en budget för sånt här. Invandringen är över huvud taget ingenting som ska finaniseras med skattemedel, utan i så fall på frivilligt givna medel, till en hjälpfond för ändamålet. När det är slut på den så är det stopp. Budgeten kommer motsvara exakt hur mycket folk är beredda att lägga på invandringen. Det skulle inte bli en bråkdel av alla klagomål eller motsättningar. kanske för att det inte skulle bli en bråkdel av den invandring som vi har, heller, om en frivilligbudget fick bestämma kvoten. Politiken är vanskött in i märgen. Finns fientlighet så är det för att politikerna idag har skapat den. inkompetens. Total och rabiat ovilja att följa folkviljan.

  Som det är nu har invandrarna fått alla våra rättigheter och vi får stå med lång näsa och ta hand om skyldigheterna. Få godtar den här utvecklingen.

 3. Aurora skriver:

  Re: Mimmi
  Mina komplimanger. Mycket bra formulerat.
  Med vänlig hälsning.

 4. Ted Ekeroth skriver:

  Humania:
  Du verkar ju greppa efter halmstrån. Han veta alltså vad en ”t-central” är efter att ha smugglats genom Europa? Vem sa det till honom, någon i Ukraina?
  Ang pengarna: det har inget med egoism att göra, snarare det faktum att en fattig afghan kan hosta upp 50000 kr som han bara råkar ha över, att ge bort? Sverige är ett förhållandevis rikt land, och jag känner få personer som kan ta fram de pengarna. Osannolikt att det sker i södra Afghanistan. Du säger själv att ”deras dagar är ofta kamp för överlevnad”. Med 50k att bara trolla fram?
  Historien luktar.

 5. peerpede skriver:

  @Humania ”Afghaner är MYCKET generösa med det dom har”

  Vist så, ett par av mina vänner blev rånade på allt intill bara skinnet i 1970 i Afghanistan av ett gäng ”klankrigare”.

  Det är f*n så korkade folk är, Afghanistan är ett klansamhälle var ”den starkas rätt” är legio och allt pladdarhumanism om ädla folk kan talaren arkivera på ett ställe var solen aldrig skiner.

  Att omtalade Afghan är ett ankare för en klan av bidragsturister måste ändå vara tydligt för envar normalbegåvat (inte av kusingifte) och killen bör skickas hem med första svenska flyg där skal frakta utstyrsel till vår trupp i landet.

 6. Mimmi skriver:

  Jag läste någonstans (troligtvis på reaktion.nu) att politikerna avsatte 264 miljarder per år för att på olika sätt finanisera exklusivt invandringen. Utan att fråga folket. Då måste man här ha i åtanke att den uträkningen gjordes 1999! Det är 11 år sedan och kostnaderna har självklart ökat i rasande takt med massinvandringen, sedan dess.
  Att då (som idag) läsa att Sverige ligger som 12:a nu av de länder med minst kreditvärdighet (av 62 länder) och har förestående finansiell bankrutt att se fram mot, känns något… panikartat. Sverige ligger strax invid Libanon (!), av länder som anses vara nära en finansiell kollaps, det framkallar ivf min mörkerrädsla. (Läste detta av en slump på http://www.skrivkonst.net som länkar till artiklarna). Verkar som om den infon gått bloggarna spårlöst förbi idag, eller missuppfattats som obetydlig.
  För att återknyta till aktuellt tema:
  Vad märkligt är, det är att Afghanistan inte finns med på listan över länderna med sämst kreditvärdighet, som Sverige gör. Men Sverige ska ta emot och försörja afghanska flyktingar?
  Det är något som är riktigt, riktigt snett här. Som så lustigt sagt: ”Man tänker så det knakar…”

 7. Mimmi2 skriver:

  F-n vad illa påläst du är grabben. Killen har hjälpt jänkarna med tolkning så ganska troligt är det att han kan det internationella språket engelska om du hört talas om det. Dessutom har hans mamma sålt många av deras tillhörigheter för att betala skulden.

  Vidare undrar jag om du missat hela invandringsdebatten på sistone när du inte tycks fatta att flyktingar slussas mellen olika delstationer på vägen till Sverige.

  Att du sedan hakar upp dig på historien om var han sov tyder väl på att du verkligen är specialist på att ta upp petitesser. Killen är här med hjälp av någon form av liga som tjänat pengar på honom. Det du skriver för övrigt tyder ju på att han de facto har giltiga flyktingskäl men din objektivitet och helhetssyn tycks inte sträcka sig så långt att du gitter ta upp frågan om talibanska mordhot.

 8. Ted Ekeroth skriver:

  Visst, det finne en chans att amerikanerna valde honom att lära ut engelska. För att gå i skolan i hans sits verkar minst sagt tveksamt. Det handlar om sannolikhet och trovärdighet. Att modern sålde alla tillgångar och får ut 50 000 kr (motsvarande 2.4 miljoner om man tar BNP med i beräkningen) är också anmärkningsvärt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s