”Svensk medborgare” gripen för serievåldtäkter

Expressen skriver att en ”svensk medborgare” har blivit gripen i Norge, misstänkt för att ha våldtagit 3 kvinnor i Oslo. Så här låter det:

En svensk medborgare har gripits misstänkt för serievåldtäkter i Norge. […] Svensken häktades i onsdags. Beslutet att frihetsberöva honom […]

Tittar man på vad norska tidningar skriver, blir bilden en annan:

Politiet i Oslo har denne uken pågrepet en svensk statsborger med iransk opprinnelse, mistenkt for overfallsvoldtekt mot tre kvinner i Oslo. […]
– Han er en kjenning av svensk politi. Han har tidligere blitt dømt for tre voldtekter i Sverige, i tillegg til noen andre mishandlingsdommer, sier hun.

Så mycket för ”svensken”.

Uppdatering:

En vän tipsade om följande:
Expressen skriver i artikeln att

På fredagen kom också beskedet att en 40 år gammal man dömts i Oslo tingsrätt till 15 års fängelse för åtta våldtäkter mellan 2003 och 2008

Man undrar då vad det har för relevans i artikeln. Precis som tipsaren påpekade låter det som om journalisten vill försöka påtala att det är många överfallsvåldtäkter som begås av norrmän eller svenskar. Media har ju en tendens att försöka ursäkta, bortförklara eller relativisera invandrarnas överrepresentation vad gäller grova brott.

Ganska snabbt ser man att 40-åringen som refereras till även han är invandrare. Vg.no:

En 40-årig egypter er i Oslo tingrett dømt for åtte overfallsvoldtekter. Retten beskriver overgrepene som «fornedrende og krenkende»

______________________

6 reaktioner på ””Svensk medborgare” gripen för serievåldtäkter

 1. lenasvn skriver:

  Jag blir så j-la förbannad på svensk mes- press!!!! F-n ta dom! (Hoppas jag inte blir cencurerad,,suck!) Vad säger man? Man blir så himla trött.

 2. Uffe skriver:

  Jo, ibland kan man bli irriterad på ”mörkandet”. Jag beslöt mig dock för att kolla upp vad som egentligen gällde och de har faktiskt inte så mycket till val i Sverige.

  Så här står det i Pressens etiska regler:

  10. Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.

  Pressens oppionsnämnd har mao gjort bedömningen att etniskt ursprung i brottrapportering ”saknar betydelse och är missaktande”

  Resultatet blir att tidningarna inte kan skriva det med mindre än att man får betala 25.000 kr till PON vid varje publicering. PON’s bedömning väger dessutom säkert tungt om någon person civilrättsligt vill kräva skadstånd av en tidning.

 3. Dag skriver:

  Uffe, du har rätt i att reglerna är olika i olika länder. Jag minns t.ex. att Christer Petterssons namn fanns i norska tidningar när han fortfarande hette 44-åringen eller liknande i svenska medier.

  Men jag vidhåller att svenska journalister medvetet tolkar dom pressetiska reglerna på ett väldigt vinklat sätt.

  Läs igen:
  ”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet….”

  Svensk är väl ”nationalitet”? Detta framhävs verkligen: på förstasidan, i rubriken och i artikeln. Vad gäller personens ”etniska ursprung” följer dock reportern pressens etiska regler till fullo…

  Den andre förövarens etniska ursprung/nationalitet, egyptier, nämns inte heller. Hade han också varit svensk medborgare hade det med 100% sannolikhet stått ”svensk” även om nationalitet inte skall framhävas.

  Nu kan man kanske hävda att om vederbörande är svensk så har det något slags större allmänintresse i Sverige. Men den här selektiva inställningen att minnas dom pressetiska reglerna hos svenska journalister slutar inte vid ”svensk”. Om det är en arab eller afrikan involverad skall man undvika att nämna detta till varje pressetiskt pris. Att däremot skriva ”serb”, ”östeuropeiskt utseende” eller ”jugoslaviska maffian” innebär inga som helst pressetiska problem förefaller det som.

 4. World Traveller skriver:

  @ Uffe

  Tidningarna foeljer ju inte dom reglerna daa det gaeller etniska svenskar som begaar brott.

 5. Uffe skriver:

  Det kan man tycka. Jag reläar beara den information som finns på PONs hemsida, du kan säkert skriva till dem och fråga hur de resonerar:

  http://www.po.se

  Aftonbladet lyckades trampa i klaveret i en artikel idag under rubriken ”Ännu en svensk fängslad i Pakistan”. :

  Urpsrungligen stod det: (ungefär)
  Mannen ska ha varit i Pakistan för att hjälpa andra muslimska vänner när han greps

  Men är ändrat till bara:

  Mannen ska ha varit i Pakistan med några vänner när han greps

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s