”Rapport slarvar med källorna” – UNT

Som jag påpekat här på bloggen är stoppet för försäljning av biljetter till tennismatchen denna helg ett politiskt beslut – inget annat. Så här skriver Karl Rydå, UNT:

 

Källor, schmällor: Det är ju en del av diskussionen

Rapports lunchsändning sätter ny standard för seriös nyhetsjournalistik. Enligt nyhetsankaret spelas matchen utan åskådare av säkerhetsskäl. Slut på meddelandet. Spännande, inte visste jag att ledstjärnan för nyhetsjournalistik var att inte ta reda på fakta.

För det krävs ju inga överdrivna efterforskningar för att inse att 1) polisen inte anser att läktarna måste vara tomma av säkerhetsskäl* eller att 2) vice ordföranden i Malmös och fritidsnämnd, Carlos Gonzáles Ramos (V) motiverar beslutet med att Israel, enligt hans uppfattning, begått folkmord i Gaza.

Och Svt:s researchteknik blir inte lättare att förstå efter kontakt med en reporter vid Rapportredaktionen:
– Källa? Vad menar du? Det är ju känt sen gammalt, en del av diskussionen.
Senare förtydligare den ansvarige redaktören det hela:
– Ja, alltså, vi sitter och dubbelkollar nu. Jag vet faktiskt inte riktigt varifrån vi har hämtat det, fanns det inte något beslut. Jaså, jaha, polisen sa så, men politikerna. Jo, det är klart, fritidsnämndens beslut är ju politiskt.
– Men om det inte stämmer ska vi ändra det till nästa sändning.

Det är onekligen ett steg framåt från de kommentarer som lämnades till några av de upprörda tittare som hörde av sig direkt efter inslaget. Då ifrågasattes deras upprördhet över källslarvet, och även deras motiv att höra av sig.

Bra om de ändrar sig (jag tänker garanterat se nästa sändning). Men hade det inte varit bättre att förlita sig på fakta från första början? Fast, vad vet väl jag? Jag är ju bara en enkel tidningsanställd.

* Till TT sa man att ”Ur polisens synvinkel är det ingen stor fråga, publik eller inte publik. Om den spelas med publik kommer vi däremot att föreslå ett antal villkor om biljettsläpp och annat.” Även på frågan om man skulle klara säkerheten går svaret inte att misstolka:
– Ja, det hade vi och det är det är vi har planerat för hela tiden.

 

Av: Karl Rydå 

Smålandsposten: Hatets demonstranter i Malmö
Smålandsposten: Hatet, inte nöden, samlar Stoppa Matchen-demonstranterna
Christopher Aqurette: Att mäta rättigheter i antal döda (på engelska), 2
Johan Ingerö: Stor tennispogrom planeras i Malmö
Isobel Hadley-Kamptz: Medhjälp till brott

SvD om bombhot mot tennisspelarnas hotell

Lista: Palestinagrupperna, kommunister och Svensk-Kubanska föreningen

Svd, 2, 3, 4, 5, 6, DN, 2, 3, 4, 5, Syd, Dag, DN, Ab, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Hd, Ps, Syd, 2, Dn, Syd, 2, 3, Smp,Kri, 2, Hd, N, 2, 3, B, 2, 3, Hd, 2, 3, Etc, Vg SDS