Medievärlden: ”Falskskyltad frukt och falskskyltade artiklar”

Läs Torbjörn Karfunkels utmärkt blogginlägg som rör de felmärkta produkter från Israel som svensk media bestämde sig för att göra en stor sak av. Jag klipper in delar av texten, som kan även kan läsas på Medievärlden i en kortare version.

Än en gång ska vi ge ett flagrant exempel på hur svenska journalister aktivt stödjer hetskampanjen mot Israel. För vilken gång i ordningen har vi sen länge tappat räkningen på. Denna gång har vi gjort en egen undersökning…grävande journalistik på hög nivå.

[…]

Nyligen kunde man läsa braskande rubriker om felmärkta frukter (det som innehåller frön är ju frukt, inte grönsaker, red. anm.) från Israel: …

…och så vidare. Inte nog med det – den socialdemokratiska riksdagsledamoten Eva Sonidsson ställde i fredags dessutom en skriftlig fråga till jordbruksminister Eskil Erlandsson om Frukt med felaktig ursprungsmärkning.

Stickprovskontroller på butiker i Malmö, Göteborg och Stockholm visar att sharonfrukt skyltas som spansk, men på lådorna avslöjas ursprungslandet Israel.

Eva Sonidsson har uppenbarligen ingen aning om vad ett stickprov är, och ingen av artiklarna säger heller någonting om stickprov.

Det har naturligtvis inte skett några stickprov. Vad som skett är att de som förespråkar bojkott av israeliska produkter aktivt letat efter just israeliska varor som skyltats med annat ursprung. Frågan man kan ställa sig är varför svenska journalister skall hjälpa till med denna politiska kampanj.

AB
SvD 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Sydsvenskan
2 3
DN 2 3

VG 2 3 4 5