Hamas och användningen av civila sköldar

Det är värt att ta upp hur Hamas använder civila som sköldar i sitt krig mot Israel. Civila byggnader, privata hem, kvinnor, barn, sjukhus och ambulanser är några exempel av vad Hamas använder för att maximera antal döda civila – allt för att få ut blodiga bilder till omvärlden som reflexmässigt lägger skulden på Israel.

En genomgång om hur terrorister utnyttjat civilbefolkningen har gjorts under första veckan av ”Operation Iron Clad” som Israels anti-terroroperation kallas.

I huvudsak verkar följande gälla:

– Militär personal och utrustning placeras i privata hem, skolor, moskeér och sjukhus. Genom att bygga in sin  militära kapacitet i dessa områden och byggnader maximerar man antalet civila döda då motangreppet kommer.
Exempel: 12 juni 2007 sprängdes ett hus i Beit Lahiya. Huset tillhörde Ahmed Hamuda, en Hamas-man som tillverkade vapen. 10 araber dog i ”arbetsolyckan” som det kallades. Storleken och kraften i explosionen visar på att det fanns stora mängder sprängämnen i huset, som fanns mitt i ett befolkningscentra. En talesman för Hamas, Fawzi Barhoum, sa att Hamas skulle ”kompensera” familjen (Al-Hayat 14 juni 2007)

4 avfyrningsplatser

4 avfyrningsplatser

4 bilder på avfyrningsplatser

4 bilder på avfyrningsplatser

– Avfyrningsramper för granater och raketer är i eller väldigt nära bostadsområden, skolor, moskeér och sjukhus. Hamas vet att Israel försöker i det längsta undvika civila förluster, men om Israel genomför motåtgärder är det troligt att civila dör pga av deras närhet vilket terroristerna kan utnyttja i propagandakriget.

– Att medvetet placera civila, kvinnor och barn i områden de vet kommer bli utsatta för angrepp av Israel. Israel förvarnar ofta befolkningen i vissa områden eller byggnader att de kommer angripas eftersom deras område används av terrorister för attacker mot Israel. Israel gör detta för att minimera civila förluster. Hamas, å andra sidan, utnyttjar denna förhandsinformation och har i många fall placerat kvinnor och barn i dessa byggnader/områden.

– Terroristerna håller träningsläger och uppvisningar mitt i civila bostadsområden. De utsätter alltså civila för deras egna kulor och för fara om Israel ska slå till mot dem.

– Terroristerna har vid olika tillfällen skickat kvinnor och barn för att rädda terrorister som varit i ett utsatt läge. Detta skedde t.ex. i november 2006 då 200 kvinnor och barn skickades till Nasser-moskeén i Beit Hanoun. Terroristerna beblandade sig med de civila då de visste att IDF inte kommer skjuta rakt in bland dem. Det finns andra exempel då terrorister minglade med barn och beskjut israeliska soldater samtidigt.

Civila utanför terroristens hem

Civila utanför terroristens hem

Civila på Baruds tak

Civila på Baruds tak

Exempel: Den 18 november 2006 skickades civila till Muhammad Barud, en terrorist i Jabaliya, för att skydda honom från ett anfall. Hundratals civila beordrades att gå till hans hem för att avbryta Israels attack. Israel har på förhand ringt till grannar och andra och förvarnat att en attack skulle äga rum för att minimiera civila förluster. Terroristerna utnyttjade denna välvilja och skickade in civila där attacken skulle ske.

DN DN DN SvD SvD HD HD Sydsvenskan Sydsvenskan Sydsvenskan